От днес, 4 декември, на граничните пунктове при напускане или влизане в България шофьорите ще бъдат предупреждавани, ако имат неплатени глоби, предаде bTV.

Причината за тези действия е, че голяма част от глобите никога не се събират, посочва darik.bg.

Според министър-председателя Николай Денков, това действие на граничните власти не нарушава правата на гражданите. Премиерът обясни, че целта на акцията е да се повиши събираемостта на глобите.

Той подчерта, че няма изискване за плащане на глобите по граничните пунктове. Също така полицията няма да задържа личните документи на шофьорите, докато не си платят глобите.

“Нулева толерантност към нарушителите на пътя“: Започва акция “Зима“

„След извършени констатации за изключително много невръчени наказателни постановления и електронни фишове за глоби, със заповед на заместник-директора на ГД „Гранична полиция“ са дадени указания да се извършва справка за невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната български граждани, с цел по-голяма събираемост на глобите от извършени нарушения на Закона за движението по пътищата“, съобщиха от МВР.  

„Напомняме, че след връчване на електронен фиш или наказателно постановление, глобата може да се заплати в определен срок, без това да се извършва веднага на граничния пункт. С цел облекчаване на пътния трафик по ГКПП, заповедта за връчване на наказателни постановления и електронни фишове през почивните дни не се изпълнява“, допълват оттам.

А МВР вече изпраща и съобщения на нарушителите за фишове и актове по електронната поща или чрез приложението Viber. КАТ отчита, че за месец и половина са връчени санкции за 1.25 млн. лева.