Съоснователят на Meta Марк Закърбърг е продал акции на компанията за първи път от 2021 г. след доброто им представяне през настоящата година.

През ноември той се е разделил с 682 хил. акции, оценени на 185 млн. долара, сочат данни, подадени до щатската комисия по борси и ценни книжа. Това се случва за първи път от ноември 2021 г.

До края на ноември на 2023 г. книжата на Meta добавят 172% към пазарната си оценка, с което се представят по-добре от всички щатски компании, с изключение на Nvidia.

Закърбърг не продаде нито една акция от компанията си през 2022 г., след като по-слабите от очакваните от анализаторите финансови резултати доведоха до най-лошото представяне на книжата от листването им през 2012 г.

През настоящата година книжата на Meta са близо до рекордните нива, отбелязани през 2021 г., когато Закърбърг и благотворителната организация Chan Zuckerberg Initiative продадоха акции за над 1 млрд. долара.

39-годишният предприемач все още притежава около 13% от капитала на Meta, което оценява състоянието му на 117.7 млрд. долара.

Закърбърг и съпругата му Присила Чан планират да дарят 99% от състоянието си. Те обявиха това преди 8 г., като за периода акциите на компанията са повишили цената си с над 200%.