Германската компания за морски превози Hapag-Lloyd отвори дава нови офиса в България със специализирани екипи, готови да обслужват клиентите на компанията в пристанищния град Варна и в столицата София.

Със стратегическото си местоположение България се превърна в привлекателен пазар в рамките на Европейския съюз. Българската икономика нарасна значително в последните години, а ръстът БВП на страната се очаква да се запази при ниво от около 3.5% през 2023 и 2024 г., респективно, посочват от корабната компания.

Страната разполага със силен енергиен сектор, но също така бележи растеж в сектори, като миннодобивна дейност, металургия, инженерство, селско стопанство и туризъм, се казва в прессъобщението на Hapag-Lloyd.

Основният промишлен експорт на страната включва рафинирана мед, семена, хранителни добавки, медицинско оборудване, тютюн, машини, мед и цинк. Основни вносни продукти пък са машини и уреди, соларно оборудване, велосипеди и строителни материали, добавят от Hapag-Lloyd.

България е привлекателен пазар на растеж за компанията и заема стратегическо положение в Югоизточна Европа.

Hapag-Lloyd оперира с три седмични посещения, които свързват българските пристанища Бургас и Варна с ключови локации в Близкия изток, САЩ, както и такива в рамките на Европа и Азия.

Освен това, от България страните в Централна и Източна Европа се покриват от паневропейския коридор Рейн-Дунав чрез използването на камиони и влакове.

"Нашите нови офиси в България свидетелстват за нашия ангажимент към Черноморския регион. България е привлекателен пазар за растеж за нас с две основни пристанища и добри връзки с вътрешността на страна по шосе и чрез железопътен транспорт," заявява Хуан Пабло Ричардс, старши управляващ директор за региона на Южна Европа в Hapag-Lloyd.

"Имаме голямото удоволствие да отворим собствени офиси на това стратегически важно място, което ще ни позволи да обслужваме по-добре нашите клиенти в Черноморския и Балканския регион”, допълва той.

Hapag-Lloyd е водеща световна компания за линейни превози и разполага с флот от 264 модерни кораба и годишен транспортен капацитет от 11.8 милиона TEU (20-футов еквивалент). Компанията има 13 500 служители в 398 офиса в 135 държави.