Собственикът на полската строителна компания Murapol SA набра 404 млн. злоти (101 млн. долара) от нейното първично публично предлагане, след като инвеститорите заложиха на продължаващия строителен бум в Полша.

Ares Management Corp. продаде 30-процентен дял в строителя на жилищни имоти Murapol срещу 33 злоти (8.24 долара) на акция, като горната граница на предварително зададения ценови диапазон беше 35 злоти (8.74 долара) за брой.

Първичното публично предлагане оценява Murapol на около 1.35 млрд. злоти (337 млн. долара).

Продажбата на акции слага край на двегодишната суша на IPO пазара на Варшавската фондова борса. Murapol се възползва от силните пазарни нагласи, след като субсидираните от държавата ипотечни кредити предизвикаха рязък скок в търсенето на нови жилища.

Компанията също така привлече купувачи с обещанието за изплащането на сериозен дивидент. От Ares първоначално планираха да предложат 25% от Murapol, но делът беше увеличен на 30% на фона на голямото търсене по време на процеса на букбилдинг, приключил на 5 декември.

“По време на разговорите с инвеститори видяхме, че има реален интерес към нашия бизнес модел,” заяви главният изпълнителен директор Никодем Искра.

Купувачите бяха привлечени от издръжливостта на компанията на пазарните колебания, благодарение на фокуса ѝ върху не толкова скъпи апартаменти и силната ѝ позиция като втората най-голяма компания за жилищно строителство в страната, се казва още в изявлението.

Имотният индекс WIG Real Estate на Варшавската борса нараства с 44% тази година, което се разминава с проблемите на имотната индустрия в Европа.

Секторът беше подкрепен от държавни субсидии, които позволяват на купуващите първо жилище да ограничат лихвите по ипотечните си кредити до около 2% годишно.

Програмата, която стартира преди парламентарните избори в Полша, заедно с началото на паричното облекчаване, повиши новото кредитиране до рекордно високи нива през октомври.

Цените на имотите в Полша скачаха още преди началото на стимулите. Нарасналото търсене от страна на украински бежанци и възстановяването след пандемията помогнаха за компенсиране на отрицателното въздействие от високите лихви.

На фона на недостига на нови проекти, цените на апартаментите нараснаха с над 20% през тази година в основните градове в страната, докато маржовете на печалба на строителните предприемачи скочиха до многогодишни върхове.

Инвеститорите записаха IPO-то на Murapol въпреки несигурността около това дали държавната програма за ипотеките ще продължи, особено след като ново правителство след изборите от октомври не казва дали ще инжектира още средства.

Голямото търсене почти е изчерпало съществуващия бюджет за субсидиите.

По време на предизборната кампания Гражданска платформа – основната партия от опозиционния блок, който спечели парламентарно мнозинство, планираше да увеличи стимулите и да предлага кредити с нулева лихва. От партията също така говореха за субсидиране на наемите.

Междувременно, в страната се засилват опасенията, че настоящата помощ повишава цените на имотите прекалено бързо и ограничава жилищната наличност за не толкова заможните поляци.