Скрит за пет обръча бодлива тел в близост до Милтън Кийнс във Великобритания се намира производствен център, който е всичко друго, но не и обикновен. В 85-годишната си история той не е отварял вратите си за медиите - досега.

В Правителствения комуникационен център на негово величество (HMGCC) в Ханслоуп парк се произвеждат неща, които изглеждат като предмети от бита.

Това обаче далеч не е така, а част от историята на това място са разбивачът на кодове Алън Тюринг, херметизирани стаи и сравнения със секретни изобретения от филмите за Джеймс Бонд.

Причината за засилената сигурност е, че тези предмети се произвеждат за британски шпиони и помагат за прикриването на тяхната работа.

Наскоро от BBC успяват да получат ексклузивен достъп до това огромно съоръжение, като представителите на медията предават на входа своите телефони и през цялото време са придружавани от охраната.

Журналистите успяват да надзърнат, но не и да видят нещо повече от това, което се случва в HMGCC, който търси нови партньорства, за да не изостава в шпионските игри.

"Направили сме връзката с нас наистина трудна и през годините това беше наистина добър начин за работа," обяснява главният изпълнителен директор Джордж Уилямсън. Той обаче твърди, че е настъпило време за промяна, дори и това да изглежда "странно".

Със своите необозначени сгради, мястото прилича на индустриална зона. Инженери, физици, химици, дизайнери, програмисти и други специалисти работят по неща, които набързо са описвани като "смесица от артистичност и инженерство".

В някои части представителите на BBC носят антистатични облекла, а в други пред тях е демонстрирано смайващо разнообразие от машини.

Сред тях има такива, които разполагат с електронни платки, лазерни ножове и 3D принтери (които носят имената Дарт Вейдър, Люк и Лея в чест на Междузвездни войни).

За какво обаче се използват точно тези изобретения?

Част от проблема е, че никой не казва, тъй като устройствата, които излизат от другата страна, са строго класифицирани.

Човек обаче може да получи улики от миналото. HMGCC е създаден в навечерието на Втората световна война, когато шпиони и дипломати в Европа е трябвало да комуникира тайно и сигурно с Великобритания.

Това води до създаването на скрити радиосистеми, които можели да бъдат пренасяни с дипломатическата поща. Някои от тях са изполвани от официални лица, бягащи от Варшава, когато германците нахлуват в Полша през 1939 г., за да предават новини за случващото се.

До началото на войната това прераства в разработка на по-малки радиостанции, които са използвани от агенти на MI6, спускани с парашути зад вражеските линии в окупирана Европа, за да изпращат обратно разузнавателна информация.

През войната Тюринг е живял и работил в Ханслоуп парк. Най-известен с това, че разбира кодовете на нацистите в намиращия се наблизо Блечли парк, той работел и в HMGCC по разработването на устройство, което предоставя криптиране на реч.

Съществуващата система, използвана от лидерите от военно време Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт, е тежала 50 тона. Прототипът на Тюринг, на име Дилайла, наслагвал шум от грамофонна плоча върху реч.

Той бил преносим, изпреварил времето си и е още една улика за това какво се произвежда там днес.

Съвременните шпиони

"Подозирам, че можете да проследите какво се е случвало там 70 или 80 години назад," казва пред BBC племенникът на Тюринг Дермът Тюринг. "Необходимостта от сигурна комуникация не е изчезнала."

Как всичко това се отнася до съвременния свят? В днешно време агентите под прикритие, които работят в т. нар. "забранени зони", като Русия или Иран, трябва да комуникират.

От HMGCC отказват да коментират, но други източници твърдят, че съвременните шпиони разчитат на неща, като тайни предаватели. Те може да изглеждат като най-обикновени предмети и да изпращат информация за части от секундата.

Вероятно подобни неща се произвеждат в HMGCC, но никой не казва.

"През по-голямата част от нашата 85-годишна история ние произвеждаме системи за сигурна комуникация, които дават възможност на хора, намиращи се в опасни и отдалечени места, да комуникират тайно с Великобритания," казва Уилямсън.

"Ние помагаме и на някои от нашите агенции за национална сигурност, като произвеждаме технологии, които им помагат с тяхната разузнавателна работа," допълва той.

Един от клиентите на HMGCC е MI5, която може да има нужда да подслушва тайно заподозрян в дома му във Великобритания или да го проследява в автомобил. Това може да включва замаскирането на обикновен предмет от ежедневието като подслушващо устройство, което никой няма да забележи.

В рамките на някои доста строги ограничения, HMGCC се отваря към света, защото там знаят, че нови технологии, които могат да бъдат от съществено значение за тяхната мисия, се разработват от малки стартъп компании и в академични среди.

Технолoгиите може да са в сфери, които са далeче от националната сигурност, но може да има техни приложения, за които разработчиците не знаят. Строгите мерки за сигурност преди биха направи подобно сътрудничество невъзможно, но надеждата е, че сега то може да се случи.

"Идеята е, че можем да вземем нашите инженери и техните страхотни идеи и да ги поставим в една стая с хора от индустрията или академичните среди," казва Уилямсън. "В този магически момент, когато имате различни идеи, които се обединяват, ще се получи нещо наистина специално."

Как обаче тази технология ще се използва, в крайна сметка, вероятно ще остане тайна, както и всичко останало в този обект.