В края на всяка година правим равносметка на отминалите 365 дни. Каква беше тя за нас и семейството ни? Какво можем да подобрим през следващата?

Естествено, спираме се и на финансовото ни състояние, тъй като при настоящата висока инфлация би следвало да следим всеки излизащ от джоба ни лев.

Затова в края на 2023 г. ще ви представим няколко лесни предизвикателства за пестене на пари през следващите 366 дни.

По 2 лева дневно

Какво можем да си купим с 2 лева днес? А от какво можете да спестите 2 лева в рамките на деня? При положение че сте сериозни, до края на следващата година ще сте заделили 732 лева.

За си си помогнете с това предизвикателство, може да закусвате у дома – по-евтино е, освен това и по-здравословно.

С 10 лева повече всеки месец

Това предизвикателство предполага да пестите всеки месец с десет лева повече. Например, ако през януари заделяте 10 лева, то през февруари те трябва да са 20 и т.н. Благодарение на него ще успеете да заделите 780 лева за годината.

Най-трудно ще е в последните месеци, когато ще трябва да пестите по съответно 100, 110 и 120 лева, но именно те ще покажат доколко сте сериозни.28 лева на седмица

Това предизвикателство е малко по-трудно за изпълнение, но крайният резултат си заслужава. Благодарение на него ще спестите около 1 500 лева за цялата 2024 г.

За да пестим по 28 лева на седмица, можем да отделяме по 1 лев в понеделник, 2 лева във вторник, 3 лева в сряда и така до уикенда, когато ще са ни нужни съответно 6 и 7 лева.

За да го изпълните, можете да пиете кафе само у дома или пък да се откажете от вреден навик – тютюнопушенето, например.

Всички стотинки, които попадат в джоба ви

Ще се изненадате каква сума се събира, ако в продължение на седмица или месец не харчите стотинките, които ви връщат, а ги пестите. След това можете да ги обмените за по-едри пари в кварталното магазинче или супермаркета. 

Без излишни разходи

Опитвали ли сте след седмичното пазаруване да не харчите нищо до следващото ходене до супермаркета?

За да изпълните това предизвикателство, ще ви е нужно добро планиране на необходимите продукти през седмицата. След това забравете за всичко останало и пресметнете дали си е заслужавало.