Компанията на Илон Мъск за космически туризъм SpaceX ще се опита да набере капитал при оценка от около 175 млрд. долара - с 25 млрд. долара повече от оценката на едно от най-скъпите частни дружества в света.

Според информация на Bloomberg, SpaceX има намерение да набере между 500 и 750 млн. долара, като предвижда продажба на книжа по 95 долара за брой.

Компанията достигна оценка от 150 млрд. долара през юни, когато ранни инвеститори и служители имаха възможност да продадат част от книжата си. Преди това SpaceX набра 750 млн. долара свеж ресурс през януари при оценка от 137 млрд. долара.

При положение че новото увеличение на капитала е успешно, това ще изкачи компанията по-напред в класацияна на най-скъпите дружества в САЩ, изпреварвайки гиганти, като Comcast и Disney, оценени на около 167 млрд. долара.

Данни на WSJ сочат, че за първите шест месеца на 2023 г. SpaceX отчита приходи от 1.5 млрд. долара и печалба от 55 млн. долара. Основаната през 2002 г. компания си е поставила за цел да колонизира Марс, както и да е водеща при космическите пътувания.