Навръх Бъдни вечер тази година, малко преди да започне опаковането на подаръците, един космически кораб трябва да излети до Луната. Името му е Peregrine Lunar Lander и е кръстен на най-бързо летящата птица на Земята - соколът скитник. 

Ако всичко върви по план, роботизираната птица ще се движи в космоса, за да влезе в орбита около Луната, след което ще намали скоросттаси и ще кацне в регион от древни потоци от лава, известен като Залива на лепкавостта или Sinus Viscositatis.

Тази мисия ще бъде част от учебниците по история поради няколко причини, една от които е фактът, че ще бъде първата, която ще бъде изстреляна в рамките на инициативата на НАСА за търговски лунни услуги за полезен товар (CLPS), съобщава Live Science. 

Програмата е създадена като инструмент, с помощта на който космическата агенция да достави полезни товари до Луната, без да се налага да конструира всички необходими космически кораби и апаратура.

В този случай компанията Astrobiotic стои зад спускаемия модул Peregrine и НАСА ѝ плаща, за да качи няколко неща на борда.

Що се отнася до ракетата, тя също е пионер в много отношения. Peregrine ще излети с първия полет на ракетата Vulcan Centaur на United Launch Alliance. Като "наследник" на апаратите Atlas V и Delta IV на компанията, Vulcan Centaur е създадена да носи доста голямо количество товари. 

Какво ще превозва Peregrine Lunar Lander?

В края на ноември представители на Astrobiotic, United Launch Alliance и НАСА се събраха, за да обсъдят какви ще бъдат полезните товари на Peregrine, както и да съставят плановете за изстрелването на Бъдни вечер. 

Има общо пет спонсорирани от НАСА полезни товара, които ще се насочат към лунната повърхност по време на мисията. 

Първият е известен като "масов спектрометър за йонни капани на Peregrine" или PITMS. Той ще изследва лунната екзосфера, която е тънка газова обвивка около Луната.

"Научните резултати от PITMS ще имат за цел да подобрят познанията ни за изобилието и поведението на летливите вещества на Луната и как те реагират на смущения като изгорелите газове на ракетите“, коментира Райън Уоткинс, програмен учен в Службата за изследователска научна стратегия и интеграция на НАСА.

Peregrine ще носи и неутронна спектрометърна система или NSS, която ще измерва количеството неутрони близо до лунната повърхност, както и свързаните с тях енергии. Чрез дедукция NSS ще помогне на учените да разберат колко водород присъства в околната среда, както и нивата на хидратация на почвата.

Лунната ретрорефлекторна решетка (LRA) е устройство, което ще даде възможност за прецизно лазерно определяне на обхвата, за да помогне за определяне на разстояние от всеки орбитален или кацащ космически кораб до LRA, който ще бъде на спускаемия модул. Това е пасивен оптичен инструмент и ще функционира като постоянен маркер за местоположение на Луната за десетилетия напред.

Последните два инструмента, които НАСА изпраща с мисията, включват спектрометърната система за летливи летливи частици в близката инфрачервена област или NIRVSS и спектрометърът за линеен енергиен трансфер или LETS.

Но освен полезните товари на НАСА, има още 15 неща които ще бъдат изпратени на Луната за Коледа.  

Японската капсула на времето Lunar Dream, предоставена от компанията Astroscale, е пълна със съобщения от над 80 000 деца по целия свят. Американският Elysium Space изпраща останките на близките на хората, за да създаде лунни паметници. А учени от Сейшелските острови изпращат един биткойн. 
Как ще протече пътуването до Луната? 

Понастоящем излитането е планирано за около 1:50 сутринта нюйоркско време (8:50 българско врече) на 24 декември, тъй като през следващите два дни се очакват валежи. Ако изстрелването се случи по време на този прозорец, се очаква спускаемият модул да докосне лунната повърхност на 25 януари догодина. 

"Китай, а наскоро Индия успешно кацнаха на Луната през последното десетилети. Но до момента нито една частна компания не е кацнала успешно на Луната. Това е огромно техническо предизвикателство, особено за роботизирани двигатели на превозни средства, навигационни системи, радиостанции и много други системи, които трябва да работят заедно, за да позволят меко кацане “, каза Крис Кълбърт, ръководител на проекта за CLPS в космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън. 

След изстрелването ракетата-носител и космическият кораб (все още свързани) ще влязат директно в маневра, наречена транслунна инжекция, което означава, че все още ще бъде близо до Земята, но по траектория, която по същество се пресича с орбитата на Луната. В рамките на около час след изстрелването космическият кораб официално ще се отдели от своята ракета-носител и екипът ще започне да комуникира със спускаемия модул и да прави малки маневри, за да се увери, че полетът ѝ изглежда добре.

"Това всъщност ще бъде първият път, когато задействаме нашите двигатели като система. Ние, разбира се, ги изстреляхме поотделно тук на Земята, но това ще бъде първият път, когато всички ще са заедно като космически кораб, защото просто не можете да тествате това тук на Земята", обяснява Торнтън. 

След това, около 12 дни по-късно, космическият кораб ще достигне окололунната орбита.

"Ще отидем на средна орбита и ще останем в тази орбита за известно време, докато изчакаме подходящото осветление. По-голямата част от времето между изстрелването и кацането всъщност чака местното осветление да бъде правилно. Така че основно се опитваме да кацнем на определено място на Луната, в точно определено време сутринта", казват още създателите на модула. 

Ако всичко е наред, космическият кораб ще се спусне на повърхността на определеното място за кацане. Спускаемият апарат ще работи около 10 дни преди слънцето да залезе, което ще доведе до същата лунна нощ, в която изчезна индийският спускаем апарат Chandrayaan-3.

„Температурите се променят от 100-120 градуса по Целзий до температурата на течния азот, около -200 градуса. Те ще останат такива около две седмици и обикновено при температури в този диапазон има много неща, които се повреждат“, обяснява Торнтън. 

Той обаче е убеден, че Луната ще получи един чудесен коледен подарък.