Инвестиращите в инфраструктура може да изгубят близо една трета от парите си, или около 600 млрд. долара, ако страните не планират по-организиран преход към по-зелена икономика до средата на века, информира Reuters, позовавайки на първото по рода си подобно изследване.

Авторите на доклада описват този възможно най-лош сценарий, ако правителствата предприемат късни или неочаквани действия по налагането на данъци върху въглеродните емисии.

Тези резки ходове може да предизвикат подхранващ инфлация ценови шок, което пък ще засегне нетната стойност на инвестициите.

Инфраструктурните портфейли може да изгубят до половината от стойността си, според изследването на EDHEC Infrastructure & Private Asset Research Institute.

"Има по-голям риск, отколкото хората смятат," казва пред Reuters Фредерик Блан-Брюд, съавтор на доклада, по време на климатичната конференция COP28, която приключи тази седмица Дубай. "Те ще се материализират по-скоро и в по-голяма степен от очакваното, а хората трябва да се събудят."

За сравнение, при един организиран преход, при който системата се променя постепенно с цел ограничаване на вредните емисии, разходите ще бъдат поети като част от нормалната бизнес дейност.

И двата сценария са оценени при 9 000 инфраструктурни актива, в това число летища, пътища с тол такси, електроцентрали, морски пристанища и тръбопроводи, но не включват потенциални правни, пазарни и технологични разходи, така че са консервативни, казва Блан-Брюд.

Без организиран преход, най-големите сътресения биха се усетили от инвеститорите в енергийни и водни компании, където те рискуват да изгубят 38%, или около 86 млрд. долара, според проучването.

Различните мрежови услуги биха могли да изгубят 33% от стойността си, или 104 млрд. долара. Инфраструктурата, свързана с данните, може да изгуби 32%, или 61 млрд. долара.

Физически рискове

Изследването също така разглежда т. нар. физически рискове от въздействието на климата, или пораженията, които нанасят на инфраструктурата пожари, наводнения или тайфуни.

Без предприемането на действия от страна на правителствата за намаляване на емисиите и установяване на контрол върху климатичните промени, нетната стойност на активите ще падне с около 140 млрд. долара до 2050 г. и това ще засегне всеки сектор, макар и неравномерно, се посочва в изследването.

Инвеститорите рискуват 25% спад в нетната стойност на инфраструктурните активи в Северна Америка и 16% за активите в Европа и Азия, като във във всички региони и държави те вече са изправени пред спад на стойност между 1% и 5% тази година, а това ниво на риск би останало дори и при организиран преход.

Няма признаци, че този организиран преход се случва, казва Блан-Брюд. Според него, институциите досега са доказали, че са "неспособни" да променят начина, по който работят, например като оценяват и докладват напълно своите финансови рискове.

Затруднението за инвеститорите е, че положението "е или наистина лошо, или още по-лошо, защото ако декарбонизирате, ще струва много, а ако не го правите, ще струва още повече," казва той. "Няма добра версия на тази история, така че е трудно за една компания."

Излизането от инфраструктурните активи също не е решение, казва той, тъй като всеки клас активи ще бъде засегнат. "Инфрастуктурата може да бъде направена по-устойчива, докато това не е непременно толкова очевидно за други видове бизнес."