Цените на петрола скочиха с 3% вчера - на фона на поевтиняването на щатския долар и прогнозата за по-високо търсене на суровината през 2024 г.

Фючърсите на петрола от сорта брент добавиха 3.2 на сто - до 76.61 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 3%, до 71.58 долара за барел. Пазарите отчетоха силен ръст, след като ден по-рано цените достигнаха най-ниското си ниво за последните шест месеца. 

Световното потребление на петрол през 2024 г. се очаква да се повиши с 1.1 млн. барела дневно, сочат данни на Международната агенция по енергетика (IEA), посочени в месечния доклад на организацията.

Това представлява повишение с 130 000 барела спрямо предходната прогноза, като сред причините са по-ниските цени в момента и по-добрите перспективни пред щатската икономика.

Ръстът, очакван за следващата година от IEA, е наполовина на този, заложен в прогнозата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Цените на петрола вчера отчетоха повишение и заради поевтиняването на щатския долар, както и заради очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме няколко понижения на лихвите през 2024 г.

Стойността на зелената валута падна до четиримесечен минимум, като в момента се търгува на ниво от 1.10 спрямо еврото.

Евентуалните по-ниски лихви в най-голямата икономика в света биха довели до ръста й и до по-голямо търсене на петрол. По-евтиният долар пък прави покупките по-изгодни за чуждестранните купувачи.

Европейската централна банка запази лихвите без промяна и отхвърли възможността за понижения за момента, въпреки очаквания спад на инфлацията.

Институцията очаква плавен спад на показателя през 2024 г., както и достигането му до желаните нива от 2% година по-късно.

Сортът брент се търгува тази година на средните нива от 80 долара за барел. Проучване на Ройтерс, проведено сред 30 икономисти и анализатори, показва, че суровината ще е със средна цена от 84.43 долара за барел през 2024 г.