Първият път за безжично зареждане на електромобили в САЩ се намира в Детройт и позволява на колите да се зареждат, докато се движат по него. Това ли обаче е бъдещето на транспорта, при положение че изграждането му струва близо 2 млн. долара на миля (1.6 км)?

Пътят изглежда като всяка друга асфалтирана отсечка от път в градовете в САЩ. Ако обаче се движите по 14-а улица в Детройт, Мичиган, с подходящия вид автомобил, тогава се случва нещо странно.

Това е първият публичен път в САЩ, по който можете да се движите с електромобил и той да зарежда батерията вместо да я изтощава.

Дългата четвърт миля (400 метра) отсечка от пътя е пилотен проект на технология за безжично зареждане, която може да зарежда преминаващите по нея електромобили. Под повърхността са положени елекромагнити бобини, които са свързани с електропреносната мрежа на града.

Те създават електромагнитно поле точно над пътя и прехвърлят енергия към приемник, прикрепен към батерията на електромобила посредством процес, известен като "индуктивно зареждане". Той е подобен на технологията, която се използва при безжичното зареждане на мобилни телефони.

Надеждата е, че пътища като този могат да помогнат за преодоляване на една от основните пречки, които възпират хората да преминат към електромбили – безпокойството относно пробега.

Поради факта, че зарядната инфраструктура все още не е достигнала нивата, необходими за поддържането на голям брой електромобили и времето, което отнема зареждането на електромобил при дълго пътуване, повечето водачи се колебаят относно смяната на своите автомобили, които използват изкопаеми горива.

Шофирането по път, по който колата се зарежда допълнително, би могло да помогне за удължаването на пробега на електромобилите или дори да премахне необходимостта от зареждане чрез включването им в електропреносната мрежа.

Мобилните телефони някога имаха нужда от кабел, за да се зареждат, но в днешно време това може да става и безжично, като скоро това може да се случи и при електромобилите, казва Стефан Тонгур, вицепрезидент на Electreon.

"Еволюцията при зареждането ще бъде преминаването от кабел към безжично зареждане," посочва той пред BBC. "Ще разполагаме с пътища, които зареждат превозните средства, докато се движат по тях и там, където паркират."

Electreon пуска пилотни проекти за безжично зарежда в Европа, Азия и Америка. Компанията е инсталирала магнитните индуктивни бобини под пътя в Детройт през декември.

Превозните средства, които разполагат с подходящите приемници, прикачени към основата им, могат да се зареждат, докато минават по пътя. Проектът е финансиран частично с 1.9 млн. долара от Службата по транспорт на Мичиган, като останалата сума е предоставена от Electreon.

Целта е дължината на "умния път" да се увеличи до една миля (1.6 км) в следващите няколко години с цел осигуряване на начин да се изпробва технологията в реална градска среда.

Това е част от визията на губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър за трансформирането на транспортната инфраструктура на щата в опит да се постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Това включва фокус върху електромобилите, като се осигури надеждна зарядна мрежа до 2030 г., с пътища за безжично зареждане и 100 000 зарядни станции, които да обслужват 2 млн. електромобила.

Проектът обаче струва близо 2 млн. долара на миля, а някои експерти поставят под въпрос това дали тази технология е скалируема. Изграждането на умни пътища като този из целия град или по части от междуградските магистрали би струвало астрономически суми при настоящите разходи.

Тонгур смята, че разходите за инсталирането на пътища за безжично зареждане скоро ще започнат да падат с подобряването на технологията и прогнозира, че те биха били около 1.2 млн. долара на миля и 1 000 долара на автомобилен приемник.

"Безжичното зареждане изглежда добре на хартия. Но логистиката и разходите го правят доста непрактично," казва Ашли Нунес, изследовател по поведенческа икономика в Юридическия факултет на Харвардския университет.

Тонгур обаче смята, че не е необходимо технологията да бъде внедрена под всеки път. "Целта не е да бъде мобилизирана навсякъде, а на стратегически места, където има най-голяма логика."

Анализ на шведското правителство предполага, че път с безжично зареждане с дължина 250-300 км по натоварен маршрут може да намали емисиите от въглероден диоксид от камионите с над 200 000 тона.

За да направи услугата по-достъпна, Electreon предлага и абонаментен модел, при който операторите могат да плащат месечна такса от около 800 - 1000 долара за непрекъсната експлоатация от страна на обществени, търговски и автономни превозни средства, казва Тонгур.

Компанията нарича тази платформа Charging-as-a-Service (CaaS), а тя се използва в партньорство на стойност 9.4 млн. долара в Израел с оператора на обществения транспорт в Тел Авив Dan Bus Company, който разполага с около 200 автобуса.

Моделът на своевременно разплащане може да се ползва за по-обикновените участници в движението, които искат да заредят автомобилите си по време на пътуване, казват от Electreon.

Електрическите пътища вече се възприемат като привлекателно решение за преодоляване на проблемите със зарядната инфраструктура, пред които са изправени електромобилите.

В Европа, Франция планира да изгради 8 850 км електрифицирани пътища до 2035 г., използвайки кабели във въздуха, релси или индукционно зареждане, докато проучвания в Германия препоръчват изграждането на 4 000 км зарядна инфраструктура с кабели или индукционно зареждане по аутобаните на страната.

От Швеция изчисляват, че изграждането на близо 2000 км електрически пътища ще струва около 30-40 шведски крони (2.9-3.8 млрд. долара).

Electreon работи по редица пилотни проекти за безжично зареждане в Европа, в това число и по проект за електрифицирането на част от Аутобан в Германия.

В САЩ компанията изгражда път с безжично зареждане заедно с Университета на Юта. Тя е подала оферта за електрифицирането на част от път в щата Пенсилвания, според Тонгур.

Конкуренцията при леките автомобили се засилва. Toyota има партньорство с Electreon за проучване на възможности за безжично зареждане, BMW и Ford работят с Witricity, а Stellantis с Hevo Power.

Смята се, че Tesla работи по собствено решение, като миналата година купи, а след това продаде компанията за технологии в областта на безжичното зареждане Wiferion.

Въпреки всичко, трансформацията идва. В САЩ федералното правителство е заделило милиарди долари по програмата за Национална инфраструктура за електромобили и по програмата за зарядна инфраструктура за изграждането на високоскоростно зареждане по магистралите на страната и местата, където хората живеят, работя и пазаруват.

Целта на администрацията на президента Джо Байдън е да създаде 500 000 обществени зарядни станции до 2030 г., като пътищата с безжично зареждане също ще играят някаква роля.