Пазаруващите по време на празничния сезон са допринесли за силния ръст на приходите на Amazon през миналото тримесечие, обявиха от компанията. Гигантът в онлайн търговията представи нов помощник при пазаруванe с изкуствен интелект (AI).

От Amazon отчетоха 14% ръст на приходите на годишна база - до 170 млрд. долара за приключилото през декември тримесечие. Резултатите бяха по-добри от предварителните очаквания на Уолстрийт.

Компанията се стреми да предостави на клиентите нов начин за пазаруване, като в същото време дава сигнал на инвеститорите, че удвоява усилията си в сферата на изкуствения интелект. Amazon обяви, че ще добави помощник за пазаруване с AI на име “Руфъс” към своя онлайн магазин.

Руфъс е “обучен върху нашия много обширен продуктов каталог, както и за задаваните въпроси и отговори, отзивите от клиенти и интернет като цяло,” заяви главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси.

“Той позволява на потребителите да откриват артикули в онлайн магазина по много различен начин от този, по който са го правили досега.”

Руфъс беше пуснат в бета версия вчера за малък брой клиенти в приложението на Amazon, но ще достигне до още клиенти в САЩ в идните седмици.

Amazon също така обяви тримесечие печалба от близо 10.6 млрд. долара. След обявяването на резултатите акциите на компанията поскъпнаха с над 7% - до 170.6 долара в следборсовата търговия.

Подразделението Amazon Web Services (AWS), което отдавна носи сериозни постъпления на компанията, отчита 13% ръст на приходите за миналото тримесечие - до 24.2 млрд. долара.

През последната година Джаси съобщи на инвеститорите, че компанията инвестира сериозно в технологията на генеративния изкуствен интелект, за да не изостава в AI надпреварата в технологичния сектор.

Джаси посочи, че по негови прогнози AI ще донесе “десетки милиарди долари приходи за AWS” в идните години. От Amazon също така обявиха, че рекламните приходи на компанията нарастват с 27% на годишна база. Компанията представи и оптимистични очаквания за настоящото тримесечие.

Акциите на Amazon поскъпнаха значително през последната година. Книжата на технологичния гигант се оскъпиха с близо 90%, откакто цената им падна до 84 долара за брой през декември 2022 г.