Първичното публично предлагане на 30% от Международното летище в Атина привлече силен интерес.

Започнало на 25 януари и приключило в четвъртък, то идва след две слаби години на публичните предлагания в Европа, на фона на нарасналите лихви по кредитите и геополитическата несигурност, понижили интереса на компаниите към IPO пазара.

През миналата година компаниите в световен мащаб набраха 120 млрд. долара - най-ниската сума от 2009 г. насам, според данни на Dealogic.

Общо подадените поръчки в IPO-то на летището достигнаха рекордната стойност от 8.6 млрд. евро, след като акциите бяха пласирани на горния диапазон от 8.20 евро. Гръцката агенция по приватизация продаде 90 млн. акции, което оцени компанията на 2.46 млрд. евро.

Гърция е една от най-популярните туристически дестинации в Европа, а летището в Атина посрещна 28 млн. пасажери през миналата година, което представлява 35% от трафика на всички летища в страната.

Агенцията по приватизация ще набере 785 млн. евро от листването, а AviAlliance, притежаваща 40% от капитала на компанията, се съгласи да придобие нови 10% при цена от 9.758 евро на акция. Вторичната търговия с акциите на дружеството ще стартира на 7 февруари. 

Инвестиционните банкери са на мнение, че евентуално стабилизиране на лихвите в Европа ще даде сериозен тласък на нови листвания. Още през януари немският парфюмериен гигант Douglas обяви, че ще се листва на борсата през първото тримесечие на годината.

По-рано това направи и казахстанската Air Astana, която - освен на местния пазар, ще осъществи IPO и в Лондон.