Тазгодишният финал в Националната футболна лига (NFL) на САЩ, известен като Супербоул, ще се проведе на 11 февруари в Лас Вегас.

Хазартната столица на САЩ ще приеме за първи път големия финал, който ще се играе на новия стадион Allegiant, а от FAA вече издадоха насоки за въздушния трафик в района.

Обикновено в седмицата преди Супербоул въздушният трафик от частни самолети към Лас Вегас е също толкова голям, колкото и към града домакин, независимо от това къде се играе мачът.

Към всичко това тази година могат да се добавят и феновете на двата отбора финалисти - Сан Франциско Фортинайнърс и Канзас Сити Чийфс, което означава, че от Отдела по авиация на окръг Кларк, който управлява две от летищата в Лас Вегас, се готвят за приливна вълна от частни самолети.

Наскоро градът направи генерална репетиция в това отношение, когато за първи път беше домакин на кръг от Формула 1. В седмицата 14 – 21 ноември летищата Хендерсън Екзекютив (KHND) и Норт Лас Вегас (KVGT) са приели над 1 000 частни самолета и са заредили над 350 000 галона гориво (11 000 тона).

“Очакваме положението около Супербоул да бъде най-малко сходно с това около Формула 1,” казва Хайди Хейс, говорител на Отдела по авиация на огръг Кларк.

Както и през ноември, от окръга ще таксуват частните самолети за паркинг в зависимост от техните размери, като цената ще варира между 750 и 3 000 долара. В някои частни хангари цените достигат до 15 000 долара.

На летище Хендерсън пък са добавени допълнителни 18 акра площ за паркиране на частните самолети.

През миналата седмица средната цена на билетите за самия мач се движеше около 9 800 долара - със 70% по-скъпо, в сравнение с миналата година, което означава, че това е най-скъпият Супербоул в историята, информира CNN, позовавайки се на данни от уебсайта TickPick.

Номиналната стойност на билетите е значително по-малка. Според говорителя на NFL Брайън Маккарти, те са 950, 1 950, 2 600, 3 250 и достигат до около 8 000 долара за ложите.