Инфлацията в Турция отчита най-големия си месечен скок от август насам, като цените в южната ни съседка са нараснали с 6.7% през януари, в сравнение с декември. На годишна база показателят достига близо 65%, стана ясно от публикуваните днес данни на Централната банка на Турция.

Индексът на потребителските цени (CPI) за страната с население от 85 милиона души се е увеличил с 64.86% на годишна база, което представлява лек ръст, в сравнение с отчетените 64.77% през декември.

Секторите с най-голямо месечно увеличение на цените са били здравеопазването (17.7%), хотели, кафенета и ресторанти (12%) и различни стоки и услуги (малко над 10%). Дрехите и обувките са единственият сектор, в който е отчетено месечно понижение на цените (-1.61%).

Храните, напитките и тютюнът, както и транспортът, поскъпват с между 5% и 7% на месечна база, докато жилищните разходи нарастват със 7.4% от декември.

Централната банка на Турция пое продължителна мисия за намаляване на инфлацията, като от май 2023 г. понижи лихвите осем поредни пъти с общо 3 650 базисни пункта. При последното увеличение на 25 януари основната лихва на банката беше повишена с 250 базисни пункта до 45%.

По-конвенционалният подход беше предприет след няколко години на нетрадиционна политика, при която Анкара отказваше да вдига лихвите - въпреки скачащата инфлация.

Турската лира поевтинява с 38% спрямо долара от началото на годината и е изгубила над 80% от стойността си спрямо щатската валута за последните пет години.

Най-новите данни за инфлацията излизат дни, след като управителят на Централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан обяви, че напуска поста, заявявайки, че трябва да защити семейството си и че решението ѝ е вследствие на кампанията за “покушение срещу нейната репутация”.

Еркан беше назначена за управител на централната банка с президентски указ през юни 2023 г. След оставката ѝ тя беше заменена от заместик-управителя на централната банка Фатих Карахан, който е работил близо десетилетие като икономист във Федералния резерв на Ню Йорк.