Alphabet планира да търси външни инвестиции за своето подразделение, което продава Wi-Fi и интернет свързаност в части от САЩ, заявиха пред Reuters от компанията, планираща да разшири дейността си до повече градове.

GFiber, която е собственост на компанията майка на Google, се конкурира с по-големи доставчици на интернет, сред които и Comcast, Verizon Communications и AT&T.

Откакто обеща преди 14 години, че ще увеличи интернет скоростта 100 пъти посредством оптични кабели, GFiber е разширила дейността си до 15 щата, започвайки през 2012 г. с Канзас.

През последните шест години компанията е утроила клиентската си база, казват от GFiber, но без да уточняват общия брой на потребителите си. През 2023 г. компанията е подписала сделки, които ще доставят услугите ѝ до над 25 допълнителни града.

Въпреки това тя среща конкуренцията на големите действащи оператори и все още не предоставя интернет в големи части от САЩ, в това число и в шест от десетте най-многолюдни града в страната, сред които и Ню Йорк.

"Тази следваща стъпка по набирането на външни капитали ще помогне на GFiber да разшири техническото си ръководство, да увеличи обхвата си и да предоставя по-добър интернет достъп на повече общности," казва Рут Порат, президент и главен инвестиционен директор на Alphabet.

От Alphabet са отказали да коментират количеството средства, които GFiber иска да набере, както и оценката, която компанията търси.

GFiber вече е наела инвестиционна банка за задвижване на процеса по продажбата на дялове в компанията, според близък до Alphabet източник. Бъдещата цел е GFiber да бъде независима от компанията-майка, според същия източник, пожелал анонимност.

GFiber е един от т. нар. други залози на Alphabet, или редица бизнеси, различни от Google, които са в ранен етап на проучвания или комерсиализация.

Сред тях са компанията в сферата на здравеопазването Verily и компанията за автономни автомобили Waymo, които също са набирали средства от външни инвеститори.

Другите залози отчитат 4.1 млрд. долара загуби през 2023 г. при генерирани приходи в размер на 1.5 млрд. долара, според годишния финансов отчет на Alphabet.