Стрийминг платформата Spotify вече може да се похвали с 236 милиона абонати, използващи платените Premium акаунти, което представлява 4-процентно увеличение спрямо последното тримесечие.

Общият брой на активните месечни потребители бележи ръст от 5% до 602 милиона, съобщава The Verge.

През 2023 г. потребителската база и премиум абонатите на Spotify нарастват съответно със 113 и 31 милиона, поставяйки нови рекорди за компанията.

През изминалата 2023 г. Spotify предприе съкращаване на разходите и увеличение на цените за най-голямата стрийминг услуга в света. Миналия декември компанията обяви, че ще съкрати 17 процента от работната си сила, или над 1500 души.

Spotify увеличи цените си в САЩ и други пазари по света по-рано през годината, като месечната цена на Premium абонамента се повиши до 10.99 щатски долара, след като повече от десетилетие струваше 9.99 долара. 

Въпреки стремежа към ефективност, Spotify отчита тримесечна загуба от 70 милиона евро, в сравнение с печалба от 65 милиона евро в предходното тримесечие.

Но в сравнение със съответното четвърто тримесечие на 2022 г. се наблюдава подобрение, тъй като тогава загубата беше в размер на 270 милиона евро.

Нетната загуба на компанията за цялата 2023 г. възлиза на 532 милиона евро, но средният приход на потребител се е повишил и сега възлиза на 4.60 евро спрямо 4.34 евро през последното тримесечие и 4.55 евро през същото тримесечие година по-рано.

Приходите от реклама също се повишават до 501 милиона евро през тримесечието, което е рекордно ниво. 

Наскоро Spotify отправи критики към политиките за таксите на App Store на Apple. Не е ясно дали тези напрегнати отношения имат нещо общо с отказа на Spotify да направи услугата си достъпна за новите слушалки Vision Pro на Apple, дори и чрез съществуващото приложение за iPad.

Освен музиката, инициативите на Spotify в сферата на подкастите и аудиокнигите продължават. Наскоро компанията поднови сделката си с Джо Роугън, но вече ще позволи неговият подкаст да бъде разпространяван и чрез други платформи.

А в областта на аудиокнигите стрийминг платформата вече позволява на абонатите на Premium да имат достъп до 15 часа съдържание като част от техния абонамент, след като преди това са го продавали изключително като екстра при поискване.

От Spotify за момента не уточняват кога може да стартира опцията за стрийминг без загуби на аудио качество (т. нар. lossless или HiFi стрийминг). Компанията обяви опцията преди почти три години през февруари 2021 г., но все още не е фиксирала официална дата на стартирането ѝ.