Част от мениджърите и предприемачите твърдят, че един продуктивен ден започва в 4 часа сутринта. Други предпочитат да спят в офиса, за да могат да свършат навреме задачите си.

Но не и Марк Кюбан. Милиардерът, който е предприемач и инвеститор казва, че се събужда между 6.30 и 7 часа. Без да става от леглото, той отделя около час, за да отговаря на имейли.  

Именно това начало на деня му помага да остане продуктивен през целия ден, казва той в подкаста на комедианта Тревор Ноа.

Подобно начало на деня е истинска привилегия за Кюбан. Той признава, че бил привлечен от предприемачеството, тъй като можел да контролира собствения си работен график. Днес ежедневната му работа включва управление на фармацевтична компания и баскетболен отбор от НБА.

„Най-голямата полза от позицията ми е, че мога да контролирам времето си“, признава той.

Стартът на деня с имейли и текстови съобщения не винаги е полезно за психичното ви здраве, каза изследователят по психология Никола Хюз пред CNBC Make It през 2018 г. За Кюбан обаче това означава, че след час пред лаптопа и телефона, той успява да се подготви за работния ден и намалява ненужните обаждания и имейли.

Милиардерът казва, че спи около седем часа на денонощие, а след като стане от леглото следва закуска, сутрешна тренировка и нова проверка за имейли на телефона.

Скорошно проучване на сп. Inc. посочи, че едва 5% от главните изпълнителни директори се събуждат около 4 часа, а около 2/3 от тях са будни преди 7 часа.

Това, според учените има просто обяснение – не е толкова важно колко рано се събуждате, a колко спите и как използвате времето си сутрин.