Акциите на международното летище в Атина регистрираха зашеметяващ старт на фондовата борса в гръцката столица след най-голямото първично публично предлагане в страната за последните две десетилетия, пише Euronews.

Цената в първия ден на търговия на борсата (7 февруари) скочи с 15% спрямо цената на IPO-то до ниво от 9.40 евро за брой, а днес се задържа близо до това равнище. 

Гърция завърши приватизацията на летището, като продаде своя дял от 30% в най-големия терминал в страната. 

Настоящата цена предполагаше пазарна капитализация на летището от 2.46 милиарда евро, а към момента, след старта на вторичната тръговия с акциите, тя вече е 2.74 милиарда евро. 

Първичното публично предлагане на летището в Атина предизвика голямо търсене, набирайки 785 милиона евро за гръцкия държавен приватизационен фонд HRADF.

Успехът на IPO-то се разглежда като поредното доказателство, че икономиката на Гърция се връща в добра форма, след като претърпя сериозни щети преди 10 години по време на дълговата криза. 

Около 32 милиона туристи са посетили Гърция през 2023 г. спрямо около 28 милиона година по-рано. Общият трафик на гръцките летища достигна исторически връх от 72.6 милиона души миналата година, което е с 14% повече спрямо предходната, по данни на гръцката служба за гражданска авиация.

По време на финансовата криза в Гърция от 2010 до 2018 г. страната приватизира широк набор от държавни активи. Оттогава процесът продължава с по-бавни темпове, след като държавата наскоро продаде дяловете си в големите гръцки банки и продължи със сделките за концесии на пристанища и магистрали.