Ако една от целите ви е да живеете и работите в Япония, можете да го отбележите го в календара си.

Страната на изгряващото слънце планира да започне да предлага шестмесечна виза за дигитални номади в края на март, информира The Japan Times. Според Агенцията по имиграционни услуги на страната, за да могат да се възползват от визата, дигиталните номади трябва да имат годишен доход от 10 млн. йени или 67 556.80 долара.

Визата ще се предлага за посетители от 49 страни и територии, в това число страните от ЕС и държави като САЩ, Австралия и Сингапур. Освен изискването за доход, Япония изисква също така дигиталните номади да имат частна здравна застраховка. Съпрузите/съпругите и децата също ще имат право да останат в Япония.

Япония няма да предоставя карти за пребиваване на притежателите на виза за дигитални номади, а визите няма да може да се подновяват веднага. Притежателите им ще могат да кандидатстват отново, но едва 6 месеца след като са напуснали страната, информира The Japan Times.

Миналата година Япония обяви, че ще пусне виза за дигитални номади в опит да засили туризма към страната след пандемията от COVID-19. Япония е била посетена от 25 милиона туристи през миналата година, което е най-големият им брой от 2019 г.

Столицата Токио е един от най-бързо разрастващите се центрове за дистанционна работа. Градът отчита 67% увеличение на дигиталните номади в периода 2018 – 2022 г., според доклад от 2023 г. на Nomad List.