Най-скъпият дом за продажба в САЩ беше пуснат на пазара през миналата седмица с цена от 295 млн. долара. Имението Gordon Pointe е разположено на площ от 36 декара в Нейпълс, щата Флорида, в заможен район на име Порт Роял.

Имотът включва основна къща с шест спални, която е с площ от 1 070 кв. м. Две къщи за гости с площ от по 510 кв. м увеличават общото жилищно пространство на имението до над 2 100 кв. м.

И трите къщи се намират на полуостров, който разполага с близо 500 метра брегова линия, обособено място за частна яхта и док във формата на буквата T.

Внушителната цена на имота (138 854 долара на кв. м) не е свързана толкова с неговата площ, а с уединението, бреговата линия и рядката възможност за сериозно строителство, казва пред CNBC имотният агент Лейтън Кандлър.

Според обявата, на парцела могат да бъдат построени 18 500 кв. м жилищни площи, което означава, че земята разполага с огромен неизползван потенциал.

“В този имот могат да се построят осем къщи на бреговата линия,” казва Кандлър. Парцелът може да бъде разделен след придобиването му, но Кандлър смята, че е по-вероятно купувачът да го запази като частен семеен комплекс.

Площта на имота от 36 декара е съставена от съседни парцели, първият от които е купен през 1985 г. от Джон и Родора Донахю. Джон Донахю е съосновател на базираната в Питсбърг компания за управление на инвестиции, която сега носи името Federated Hermes и управлява активи за над 758 млрд. долара.

След тази първа покупка през 1985 г. семейство Донахю продължава да купува още земя от полуострова и не спира, докато не го придобива целия. Т-образният док е с капацитет за шест лодки, а семейство Донахю изгражда и място за частна яхта с площ 7 на 15 метра и дълбочина близо 2.5 метра.

Може ли Gordon Pointe да бъде купено за 295 млн. долара?

По данни на Realtor.com, средната продажна цена на имотите в Порт Роял е 24.1 млн. долара.

Най-скъпият имот преди Gordon Pointe излиза на пазара през декември с цена от 45 млн. долара, или 46 380 долара на кв. м. Междувременно, празен парцел с площ от близо 6 декара в съседство с Gordon Pointe стои на пазара от година с цена от 63 млн. долара.

Вторият най-скъп имот, който се продава в САЩ в момента, е пентхаус апартамент в Ню Йорк, излязъл на пазара през септември 2022 г. Жилището е на три етажа, предлага изглед към Сентръл парк и е с площ от 1 625 кв. м. Продажната му цена е 250 млн. долара.

Апартаментът престоя 12 месеца на пазара без да намери купувач. След това цената беше намалена с 55 млн. долара, или 22%. Имотът все още търси купувач с цена от 195 млн. долара.

Подобна съдба имаше и имение със седем спални в Лос Анджелис, известно с името Casa Encantada. Имотът, който се намира в престижния район Бел Еър, е собственост на авторката на детски книги Карън Уиник, вдовица на покойния милиардер и финансист Гари Уиник.

Имението беше обявено за продажба през миналия юни с цена от 250 млн. долара. След като не успя да привлече купувач, имотът беше свален от пазара, за да се появи отново през ноември, а цената му бе намалена с 55 млн. долара. Настоящата му цена е 195 млн. долара.

Продажбата на имот за деветцифрена сума може да отнеме месеци и дори години и това не отразява непременно способностите на брокера.

Имотният консултант Джонатан Милър, президент на Miller Samuel, е анализирал 10 имотни сделки в САЩ на стойност 150 млн. долара или повече и е установил, че много от тях не са били публични. Това прави проследяването на промените в цената почти невъзможно.

Вероятно обаче не е изненада, че има много милиардери, участвали в тези сделки, в това число основателят на хеджфонд Кен Грифин, основателят на Amazon Джеф Безос, съоснователят на Oracle Лари Елисън и мегаинвеститорът Марк Андреесен, които купуват имоти за деветцифрени суми в извънпазарни сделки.

При една от тези 10 мегасделки, анализирани от Милър, имотът излиза официално на пазара, а историята на цената му е интересна.

През 2017 г. имение в Лос Анджелис, известно като Chartwell Estate, е обявено за продажба с цена от 350 млн. долара. То престоява известен период на пазара без да намери купувач, като цената постепенно е свалена до 195 млн. долара.

През 2019 г. имението е купено за 150 млн. долара от Локлън Мърдок - изпълнителен председател и главен изпълнителен директор на Fox Corp и син на медийния магнат Рупърт Мърдок.

В тази класация попада и друга мегасделка. Имение в Малибу, което никога не е излизало на пазара, чиято цена е била 295 млн. долара, според The Wall Street Journal. То е придобито от Джей Зи и Бионсе през 2023 г. на цена от 190 млн. долара.