Google обеща да предостави 25 млн. евро, за да помогне на хората в Европа да се научат да използват изкуствения интелект (AI).

От технологичния гигант обявиха, че са отворили процеса за кандидатстване от страна на социални предприятия и организации с нестопанска цел, които могат да помогнат за достигане на хората, които е най-вероятно да се възползват от обучението.

Компанията също така ще проведе редица “академии за израстване” в подкрепа на компании, използващи AI, за да скалират дейността си и е разширила безплатните си онлайн обучителни курсове за AI до 18 езика.

“Изследвания показват, че ползите от изкуствения интелект може да изострят съществуващите неравенства, най-вече по отношение на икономическата сигурност и заетостта,” казва Ейдриън Браун, изпълнителен директор на Centre for Public Impact, която ръководи схемата с нестопанска цел заедно с Google.

“Тази нова програма ще помогне на хората в Европа да развият познанията, уменията и увереността си при работата с AI, така че да се гарантира никой да не изостава,” посочва още Браун.

Миналия месец Google обяви, че ще инвестира 1 млрд. долара в изграждането на център за данни близо до Лондон, на фона на нарасналото търсене на интернет услуги в региона.

Съоръжението, което ще бъде разположено върху имот от 13 хектара, купен от Google през 2020 г., ще се намира в град Уолтъм Крос, на около 25 км северно от Централен Лондон.