Европейският съюз прие закон, който урежда статута на печалбите, направени от замразените активи на Руската централна банка. Това е първата конкретна стъпка към целта на блока да използва парите за финансиране на реконструкцията на Украйна, предава Ройтерс. 

ЕС и страните от групата на седемте най-големи икономики Г-7 замразиха около 300 милиарда евро активи на Руската централна банка след нахлуването на руската армия в Украйна.

Брюксел и представителите на Г-7 в продължение на повече от година обсъждаха дали и как тези средства могат да бъдат използвани. САЩ издигнаха идеята за директна конфискация на активите, но европейските представители смятат това за твърде рисковано от правна гледна точка.

Две трети от блокираните руски средства са в ЕС, като по-голямата част от тях се държат от белгийската клирингова къща Euroclear. Досега само данъците върху тези активи са били заделени в специален фонд за Украйна, управляван от белгийското правителство.

Новият закон, приет в понеделник (12 февруари), постановява, че на централните депозитари на ценни книжа, като Euroclear, ще бъде забранено да използват нетните печалби и трябва да държат приходите от руските активи отделно.

Той ще се прилага за институции, които притежават повече от 1 милион евро от активите на Централната банка на Русия.

"Днешното решение, в съответствие с позицията на Г-7, изяснява правния статут на приходите, генерирани от централните депозитари на ценни книжа във връзка с притежаването на руски имобилизирани активи и определя ясни правила за субектите, които ги притежават“, се казва в становището на Съвета на Европейския съюз. 

ЕС изчислява, че около 15 милиарда евро от тези печалби могат да бъдат извлечени за Украйна през следващите четири години. Отделно от това Общността се съгласи да отпусне 50 милиарда евро помощ на Киев.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства новината в своя публикация в социалната мрежа X. 

"Ние насърчаваме по-нататъшните стъпки, за да се даде възможност за практическото им използване в полза на Украйна. Тези стъпки трябва да бъдат амбициозни и бързи", каза той.

Кремъл до момента не е коментирал въпроса официално. Москва заяви, че всеки опит да се използват замразени руски активи като обезпечение за набиране на средства за Украйна би бил незаконен и би довел до дългогодишни съдебни спорове.