През настоящия месец инвеститорите в световен мащаб са най-оптимистично настроени от две години насам и вече не очакват рецесия - на фона на нарастващото доверие в устойчивостта на икономиката, показват резултатите от ново проучване на Bank of America.

Мениджърите на фондове с 568 млрд. долара активи под управление са ограничили кеша от 4.8% на 4.2%, повишавайки оценките на акциите по света до двегодишен максимум, според доклада. Това е първият случай от април 2022 г., в който те не очакват рецесия, показва проучването.

"Очакванията за силни макрокономически показатели и липса на рецесия задържат 65% от инвеститорите в лагера на очакващите "меко приземяване", докато вероятността за "твърдо приземяване" намалява до едва 11%," според BofA.

Най-бързо увеличаващата се категория е на очакващите да "няма приземяване", като при този сценарий икономиката продължава да расте, а инфлацията остава висока.

Общо 19% от участниците в проучването вече очакват да няма приземяване за икономиката, в сравнение със 7% през януари. Миналия месец 79% са прогнозирали меко или никакво приземяване, а 17% са очаквали твърдо приземяване.

Пазарите вече отчитат поредица от понижения на лихвите през тази година от страна на водещите централни банки по света. Федералният резерв разсея част от този оптимизъм, а излизащите напоследък икономически данни също не са в подкрепа на скорошни понижения на лихвите.

Въпреки това борсовият индекс S&P се покачи до ново рекордно ниво от над 5 000 пункта през този месец, вследствие на ентусиазма около AI и силните корпоративни отчети.

Инвеститорите определено са вложили сериозни средства в акции на технологични компании.

Според проучването, делът на инвестициите в технологичния сектор е на най-високото си ниво от август 2020 г., а мениджърите на фондове смятат, че "дългите позиции при Великолепната седморка" (акциите на най-големите щатски компании по пазарна капитализация, сред които личат и имената на Apple и Microsoft) е „най-пренаселената“ търговия в момента.

На второ място в тази класация са "късите позиции по китайските компании". Индексът на китайските сини чипове падна до най-ниското си ниво от пет години през този месец, което накара властите в Пекин да обявят редица мерки, насочени към подкрепа на пазара и ограничаване на отлива на средства.

Проучването показва, че "нндикаторът бикове и мечки" на BofA достига 6.8, което предполага, че "позиционирането на инвеститорите се превръща все повече в проблем за рисковите активи," казват от банката.