Страните по света изпитват затруднения с възстановяването от икономическите последици от пандемията, но една държава се оказа особено силна в това отношение.

С бързо растящата си икономика, силния пазар на труда и падащата инфлация, САЩ изпреварва останалите икономики в Европа и по света. Страната отчете 3.3% ръст на БВП през четвъртото тримесечие на 2023 г., надхвърляйки значително прогнозите на икономистите за повишение от 2%.

Щатската икономика нараства с 2.5% за годината, изпреварвайки всички други развити икономики и е на път да направи същото отново през 2024 г.

"САЩ се представя много по-добре от други държави," казва пред BBC Райън Суийт, старши икономист в Oxford Economics. "Изглежда, че двигателят на щатската икономика продължава да работи, докато при други икономики се задъхва."

Експерти твърдят, че има няколко причини, поради които САЩ се представя по-добре от други държави.

Наливането на трилиони долари в икономиката

Когато пандемията от COVID-19 доведе почти до спиране на присъствената работа и на социалния живот, на държавите им се наложи да оказват подкрепа на останалите у дома граждани, много от които бяха загубили работата си или не можеха да работят.

През март 2020 г. Конгресът прие закон за икономически стимули на стойност 2.2 трлн. долара, благодарения на който американските служители, домакинства и компании започнаха да получават помощи. Той беше последван от още две законодателни промени в подкрепа на малкия бизнес и заетостта.

Това беше най-големият приток на федерални средства към щатската икономика. Около 5 трлн. долара бяха насочени към всички - от физически лица, които получаваха по 600 долара помощи за безработица седмично, до държави и местни транспортни агенции, които не генерираха достатъчно приходи на фона на липсата на потребители.

"Смятам, че има едно цяло поколение политици, което излезе от периода 2008 - 2009 г. с урока, че ако не се действа мащабно и смело, проблемите остават за дълго време," казва Аарън Теразас, старши икономист в Glassdoor. "Ако сте колебливи, това удължава болката. Затова смятам, че фискалната реакция беше много по-силна този път."

На тези стимули все още се приписва поддържането на потребителските разходи, които съставляват около 70% от икономическата активност в САЩ. Тази възможност да се харчат средства - въпреки високата инфлация, оказа подкрепа на икономика.

Част от парите, които получиха домакинствата, се превърнаха в спестявания, които американците можеха да използват, когато имат нужда, казва Суийт.

Мащабите на спасителната сделка на САЩ бяха много по-големи, в сравнение с други държави, въпреки че някои страни, като Япония, Германия и Канада, също действаха с размах.

Европейските държави имат по-стабилна мрежа за социална сигурност от САЩ и успяха да приспособят съществуващите си програми без да увеличават разходите. Това краткосрочно предимство обаче не можа да компенсира огромната разлика в размера на стимулите.

Гъвкав пазар на труда

Високата инфлация беше болезнена за много американци и оформи възгледите им за това как се справя икономиката. Силният пазар на труда обаче помогна по отношение на разполагаемия доход, който е двигателят зад потребителските разходи.

Безработицата в САЩ е под 4% от февруари 2022 г., което изравнява рекордно ниските нива в исторически план. И макар цените да се покачиха сериозно, реалното заплащане също се увеличи. Домакинствата с ниски доходи отчетоха едни от най-сериозните увеличения на реалното заплащане.

САЩ също така отбеляза скок в производителността през 2023 г., която нарастваше с най-бързите темпове от години.

Джулия Полак, старши икономисти в ZipRecruiter, посочва като причина гъвкавите трудови закони, които позволиха на компаниите да освободят служители в началото на пандемията.

Това причини краткосрочни проблеми за служителите, но позволи на компаниите да се приспособят към ситуацията и да инвестират в нови технологии. Тя посочва като пример хотелите, които освободиха хора, но наемането на нови работници не е достигнало нивата отпреди пандемията.

"Те просто се промениха много. Внедриха технологии, които позволяват на клиентите да се настаняват и да напускат сами. Намалиха честотата на почистване на стаите, елиминираха обслужването по стаите, защото в днешно време клиентите, така или иначе, предпочитат Uber Eats и получават доставки."

Хотелите станаха „по-леки и икономични“ и не се нуждаят от толкова много персонал. Тази промяна означава, че са продължили да съществуват, което в дългосрочен план е от полза за служителите, казва още тя.

САЩ може да се похвали и с друг предимство – способността да снабдява своя пазар на труда, особено чрез имиграция във време, в което пенсионирането на представителите на поколението на бейби бума забави ръста на населението.

Европейският подход беше по-скоро да се плаща на компаниите, за да задържат служителите си, когато локдауните блокираха бизнеса. Тази схема продължи повече от 18 месеца във Великобритания, например, а служителите получаваха 80% от заплащането си.

В резултат на това безработицата в САЩ беше по-голяма, но освободените американски служители можеха да получават увеличените помощи за безработица.

Енергийна (не)зависимост

САЩ е нетен износител на енергийни продукти, а експерти смятат, че това е подпомогнало силното представяне на щатската икономика.

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. и цените на енергийните продукти скочиха, въздействието върху Европа беше много по-голямо, отколкото върху САЩ. Германия, която е голям европейски производствен център, разчиташе на руския природен газ и производителността ѝ пострада.

По-високите цени на енергийните продукти повишиха инфлацията в Европа, което допринесе за т. нар. "двоен шок" – пандемията, а след това и войната в Украйна.

Въздействието от войната върху цените на енергията беше много по-тежко в Европа, отколкото в САЩ, казва Бен Уестмор, който следи щатската икономика за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Цените на природния газ в Европа скочиха с близо 20% между началото на 2021 и 2022 г., казва той, докато в САЩ увеличението беше само 3-4%.

В европейските държави се наблюдава не само по-голямо увеличение на цените, но и по-голяма склонност от страна на компаниите да ги прехвърлят на потребителите, допълва той.

"Тези фактори помогнаха на инфлацията в САЩ да спадне по-бързо, в сравнение с много други държави, най-вече в Европа," казва още Уестмор.