Естер Хауланд не е познато име за повечето американци, но тези, които са изучавали историята зад ръчно изработените картички, които тя започва да прави преди около 175 години, твърдят, че би трябвало да е.

“Тя беше Марта Стюърт на нейното време. Щеше да бъде много успешна в Etsy”, казва пред CNN Ванеса Бъмпъс, координатор в Историческия музeй в Уорчестър, Масачузетс.

Живялата в Уорчестър Хауланд успява да изгради бизнес, който ѝ носи слава и пари, както и прозвище, което остава дълго след смъртта ѝ през 1904 г. - “Майката на американските валентинки.”

Тя обаче не измисля картичките за Свети Валентин, нито ги донася отнякъде в САЩ. На нея се приписва искрата за разпространението на богато украсените картички, които се превръщат в основен елемент при отбелязването на празника и стават индустрия за милиарди.

“Тя е била визионер. Много от това, което свързваме с картичките за празника, са неща, които тя е създала”, казва Нанси Росин, президент на National Valentine Collectors Association. “Тя популяризира валентинката в Америка.”

И го прави със стил. “В нейните картички има много слоеве дантела и много сложни декорации”, казва Росин.

Малки парченца хартия са сгъвани като акордеони, за да може различните нива на картичката да изпъкват. Тя използвала и ярко оцветена вафлена хартия, която подчертавала сложния дизайн.

Картичките от по-висок клас включвали “панделки, страници с художествени илюстрации, скрити вратички и позлатени дантели”, според пост на уебсайта на Библиотеката на Конгреса, който описва работата на Хауланд.

Много от дизайните на Хауланд били обозначавани с червена буква H. Росин казва, че може да разпознае и други, които вероятно са дело на Хауланд, но не са обозначени. “Не смятам, че тя ги е подписвала преди да се появи конкуренция”, казва Росин.

А посланието винаги е било скрито отвътре. Според Росин, не само артистичността на валентинките на Хауланд привлича вниманието на колекционерите, но и историята зад тях. “Тя е била много добър предприемач”, допълва експертът.

Поточната линия за валентинки

Хаулънд се дипломира от колежа Маунт Холиок през 1847 г. Историята разказва, че тя била вдъхновена от валентинка, която получава от Англия през същата година и решава, че може да направи подобно нещо.

Така Хауланд, чийто баща притежавал магазин за канцеларски материали, се заема да създава собствени валентинки. Тя убеждава баща си да поръча материали и започва да създава картички с помощта на други жени на третия етаж в семейния им дом.

“Те се нареждали в редица от двете страни на масата, като буквално предавали картичките от ръка на ръка, за да може всяка от тях да добави своя детайл. Тя го е правила преди Хенри Форд, като това е била една своеобразна поточна линия”, казва Бъмпъс.

Процесът е бил по-ефективен, но въпреки това всичко се е правело на ръка, което води до някои несъответствия. Няма две картички, които да са били еднакви, казва Бъмпъс.

Хауланд точно била завършила колежа и започвала своя бизнес. В началото хората научавали за нейните картички от уста на уста. След като обаче тя започва да рекламира, а популярността на нейните валентинки нараства. Не след дълго те вече се продавали из цялата страна, според Росин.

Постижението е още по-забележително, предвид времето, по което се случва. Както е отбелязано в биографията на сайта на Маунт Холиок, Хауланд е пионер в индустрия “във време, в което повечето жени не са имали възможност да работят, още по-малко да ръководят.”

В крайна сметка, тя обединява усилия с Едуард Тафт, чието семейство също създавало валентинки, за основаването на New England Valentine Company.

George C. Whitney Company, която също е базирана в Уорчестър, купува тази компания около 1880 г., а Хауланд напуска бизнеса, за да се грижи за своя болен баща. Тя умира през 1904 г. на 75-годишна възраст.

“По ирония на съдбата, тя никога не се омъжва, но бизнесът ѝ постига големи успехи”, казва Бъмпъс.

Години наред градът, в който Хауланд създава своята компания, е известен като столицата на валентинките в САЩ, докато недостигът на хартия през Втората световна война не води до спиране на бизнеса.

Наследството на „Кралицата на валентинките“ остава

Макар много американци днес да не са чували за Хауланд, в Уорчестър положението е по-различно. Дори залата, в която заседават общинският съвет, носи името на Хауланд, казва Бъмпъс.

Тя не е единственият известен човек от Уорчестър. През февруари обаче Хауланд е звездата, а историческият музей в града предлага безплатен вход в нейна част. “Естер е нашата кралица на валентинките тук. Ние сме я поставили на пиедестал”, казва Бъмпъс.

Възрастните се събират в местна пивоварна и в музея, където се организират работилници за създаване на картички. Децата от местните училища пък създават собствени картички, докато се запознават с историята на Хауланд.

Тази година те са подали стотици идеи за 45-ия годишен конкурс за дизайн на картички за Свети Валентин, който е спонсориран от музея и от библиотеката. Някои подражават на стила на Хауланд, а при други е приложен по-съвременен подход.

“Имаме картички с Pokemon и с отбора по американски футбол Ню Инглънд Пейтриътс. Тази година имаме и много картички с Minecraft”, казва Бъмпъс. “Хубаво е да се види как тенденциите се менят всяка година.” Нещото, което се запазва обаче, е гордостта от наследството на Хауланд.