Празникът на Свети Валентин се е превърнал в една от най-важните дати за търговците, тъй като влюбените всяка година си разменят подаръци и почерпки.

Преди да се сдобие с днешния си комерсиален облик обаче, празникът е преминал през редица метаморфози, които могат да бъдат проследени назад във времето чак до Римската империя, пише културният историк Ана Мария Бари в електронното издание History Extra. 

Кога за първи път е отбелязан денят на Свети Валентин?

От 13 до 15 февруари древните римляни празнували празника Луперкалии. Според много историци, произходът на Свети Валентин може да бъде проследен именно до този древен фестивал на плодородието.

В този ден римляните принасяли в жертва кози и използвали кожите им, за да "бичуват" символично жените, вярвайки, че това ще ги направи плодовити. 

В края на 5 век след Новата ера папа Геласий I обявил 14 февруари за празник на Свети Валентин в опит да "християнизира" древния римски обичай. 

Не е ясно обаче точно в чест на кой светец, носещ името Валентин, първоначално е посветен този ден, тъй има исторически сведения за двама души, които споделят празника на 14 февруари.

И двамата са мъченически убити в Рим - Валентин от Терни (през 197 г.) и Валентин от Рим (около 496 г.).

За втория са записани много легенди, но достоверността им остава съмнителна. Според една от тях, Валентин се влюбил в дъщерята на своя тъмничар, докато бил в затвора за оказване на помощ на други затворници християни.

Легендата твърди, че Свети Валентин написал на своята любима бележка, подписана „от твоя Валентин". Така се появила първата любовна картичка. И въпреки че тази история е завладяваща и романтична, е малко вероятно да е истина.

Свети Валентин през Средновековието 

Следващият крайъгълен камък в историята на Свети Валентин идва през 1382 г., когато Джефри Чосър пише поемата си Parlement of Foules. Това стихотворение е първият исторически извор, в който Свети Валентин е свързан с романтичната любов.  

Един от стиховете изрично посочва, че в деня на Свети Валентин птиците се събират, за да намерят своя партньор. 

Не всички обаче са съгласни, че Чосър е имал предвид точно 14 февруари. Някои твърдят, че той по-скоро е имал предвид началото на месец май, когато е по-вероятно птиците да се чифтосват в Англия. Това съвпада с празника на Свети Валентин от Генуа, който също се пада през май. 

Първите любовни стихотворения 

През 15-и век във Франция 14 февруари става ежегоден празник на любовта, в рамките на който се организират пищни банкети с песни и танци. Също така през 15-и век е записан и най-ранният оцелял поздрав за Свети Валентин. 

Докато е затворен в Лондонската кула след битката при Агинкур през 1415 г., херцогът на Орлеан пише на съпругата си: "Вече изгарям от любов, моя сладка Валентинке".

Някои историци пък са на мнение, че това послание не е написано, докато херцогът е бил пленен, а много по-късно, но това не променя характера на стихотворението. 

Стиховете се съхраняват в колекцията от ръкописи на Британската библиотека, където се пази и най-старото оцеляло писмо на английски език, посветено на Свети Валентин. То датира от 1477 г. и е изпратено от жена на име Марджъри Брюс до нейния годеник Джон Пастън. 

В това писмо Марджъри описва Джон като "нейния любим Валентин“.

През 17-и век Свети Валентин се споменава в "Хамлет" на Уилям Шекспир, където Офелия казва:

"Утре е Свети Валентин,
всичко на сутринта.
И аз съм прислужница на прозореца ти,
да бъда твоят Свети Валентин"

Кога се появяват първите картички за Свети Валентин?

Първите картички за Свети Валентин са изпратени през 18-и век. Първоначално те били ръчно изработени. Влюбените украсявали хартиените листове с романтични символи и послания, често включващи пъзели и поезия.

След това ухажорите или ухажорките пъхали тайно картичките под вратата на своите любими. 

Във Великобритания за първи път се появяват и предварително отпечатани картички. Най-старият оцелял пример за такава картичка датира от 1797 г. и се съхранява в музея на замъка Йорк.

Тя е изпратена от Катрин Мосди на г-н Браун от Лондон. Украсена е с цветя и изображения на Купидон, а в краищата е отпечатан любовно стихотворение. 

"Валентинките" от Викторианската епоха 

Индустриализацията на Великобритания в началото на 19-и век предизвиква бърз напредък в печатните и производствените технологии. Масовото производство на картички за Свети Валентин става по-лесно и те стават изключително популярни.

До средата на 20-те години на 19-и век около 200 000 "валентинки" са разпространени само в Лондон. 

Много викториански картички за Свети Валентин са оцелели, но най-интригуващата колекция от над 1700 броя се съхранява в Музея на Лондон. Това е архивът на канцеларския агент Джонатан Кинг, който ръководел предприятие за изработка на картички в Лондон.

Тази колекция, която е дигитализирана, демонстрира огромното разнообразие от дизайни, стихове и чувства, които са популярни сред влюбените във викторианска Великобритания. 

Картичките обикновено се отличават с хартиена дантела, щамповане и други сложни елементи. Типичните изображения включвали цветя и символи на Купидон.

Въпреки че понякога се използвали стилизирани сърца, викторианските картички не включвали популярните червени сърца, които са толкова типични за днешния Свети Валентин.

Не всички викториански картички обаче били толкова романтични. Предлагали се и т. нар. "оцетни валентинки", чиято цел била да обидят получателя. Обикновено те се подигравали с професиите на мъжете или с външния вид на жените.

Понякога мъжете изпращали такива картички на приятелите си, за да им се подиграят, като примерите включват всякакви "солени" шеги, свързани с плешивост и алкохолизъм.

Комерсиализацията на Свети Валентин

В средата на 19-и век картичките за Свети Валентин вече пътували и през Атлантическия океан. Те бързо набират популярност в САЩ, където първоначално се рекламират като "британска мода". 

Напредналите американски технологии обаче дават възможност за евтино производство на всякакви дизайнерски елементи, насърчавайки още повече популярността на романтичните послания. 

През 1913 г. Hallmark Cards произвеждат първата си картичка за Свети Валентин, което е поредната стъпка в комерсиализацията на празника. 

Благодарение на маркетинговите кампании, днес празникът на Свети Валентин е свързан не само с изпращане на картички, но и с покупки на цветя, бижута, парфюми, вино, шоколадови бонбони и всякакви други подаръци.