Не позволявайте преценките на други хора да изцедят вярата ви в самите вас, особено когато става въпрос за преследване на реализацията на големи идеи.

Това е съветът на Грег Ренфру, която знае някои неща за постигането на успехи чрез придържането към нейните убеждения – нейната стартъп компания за екологични козметични продукти Beautycounter беше оценена на 1 млрд. долара през април 2021 г.

Beautycounter изминава дълъг път през последното десетилетие

След като основава компанията през 2011 г., тя си навлича проблеми с огромната индустрия на козметичните продукти, оглавявана от много по-големи конкуренти, като лобира за по-строги регулации и посочва потенциално вредните химикали, използвани от много от нейните конкуренти.

“Всички ме смятаха за луда,” казва пред CNBC Ренфру, която е главен изпълнителен директор на компанията.

Вместо това, Beautycounter привлича достатъчно внимание и продажби, за да може бизнесът да се развие до марка, оценявана на 1 млрд. долара.

“Хората често не продължават да следват смели планове и идеи, защото позволяват на други хора да им казват, че не е възможно,” казва Ренфрю. “Аз съм тук, за да ви кажа, че е възможно.”

Всеки изпитва съмнение в собствените си възможности и критики. В някои отношения хората са склонни да подхождат скептично като начин за избягване на ненужни рискове, показват проучвания. В крайна сметка обаче, трябва да изградите увереност, за да постигате успехи, казва Ренфру.

Самоувереността може да ви побутне да поемете пресметнатите рискове, които се свързват със смели идеи, като стартирането на нов бизнес или опит за голям кариерен ход. Доверявайте се достатъчно на своите инстинкти, за да знаете кога е време да скочите с двата крака, казва Ренфру.

“Вие наистина разполагате с всичко необходимо, за да постигате успехи и не позволявайте на никой да ви казва противното,” казва тя. “Не позволявайте гледните точки на други хора да ви карат да се съмнявате в себе си.”

Правете големи скокове, но не и на сляпо

Ренфру стартира първия с бизнес като студентка, изграждайки екип от служители за почистване на домове в Нантъкет, Масачузетс, през лятото. В 20-те си години тя превръща свое странично занимание - продажбата на рокли за шаферки, в The Wedding List.

Това е булчински онлайн регистър, който е придобит от Martha Stewart Living Omnimedia през 2001 г.

Като ключов урок от своята кариера тя посочва, че е важно да се обръща внимание на това какво се случва по света, защото глобалните тенденции могат да ви помогнат да забележите потенциално пренебрегнати възможности.

Тази информация ви е необходима, за да вземате стратегически решения относно всяка потенциална възможност, от която можете да се възползвате.

В случая на Ренфру, след като изгледала през 2006 г. документалния филм “Неудобна истина”, това породило интереса ѝ към движението за опазване на околната среда.

Популярността на филма я кара да смята, че потребителите биха оценили продукти, които избягват потенциално вредни химикали, затова тя го превръща в основен принцип в стратегията на Beautycounter.

Ако не сте сигурни, че дадено решение си заслужава да се вземе, може още да не разполагате с достатъчно информация, казва Ренфру.

”Повечето успешни бизнеси имат основатели и/или ръководители, които обръщат внимание на случващото се по света и на духа на времето или какво се случва в културата,” допълва тя.

Ренфру не е единственият ръководител на компания, който говори за щателното проучване на разкрилите се възможности.

Главни изпълнителни директори, като Питър Бек от Rocket Lab и Сали Кроучек от Ellevest са казвали, че техните успехи зависят от способността им да балансират методичните проучвания и желанието да поемат умни и съзнателни рискове.

“Да знаете кога да нанесете удар е изкуство и наука,” казва Ренфру.