Изстрадалите фенове на бразилския футболен клуб Ботафого преживяха много напоследък.

По-малко от две години, след като беше спасен от финансов крах от американски бизнесмен, отборът от Рио де Жанейро се оказа неочакван фаворит за шампионската титла в страната за първи път от почти три десетилетия.

Футболната приказка обаче не завърши по най-добрия начин. След като водеше във висшата дивизия на Бразилия през по-голямата част от миналия сезон, отборът не успя да спечели нито един от последните си 11 мача и завърши на пето място.

Драматичният финал на бразилската Серия А привлече вниманието към по-широките усилия за модернизиране на футболния бизнес в най-футболната нация в света, пише Financial Times. 

Бразилската дилема 

Реформите, които включват дискусии за нова лига по модела на английския футбол, привличат високопоставени поддръжници, включително кралски особи от Арабските емирства, както и международни корпорации, които гледат на Бразилия като на следваща граница в развитието на глобалната спортна индустрия.

"Провалът на нашата кампания беше болезнен. Но хората забравят, че това беше един фалирал клуб само две години по-рано“, казва американският технологичен предприемач Джон Текстър, който е собственик на Ботафого. 

Придобиването на 90% от акциите на клуба в началото на 2022 г. чрез неговата компания Eagle Football Holdings, заедно с обещанията за инвестиции в размер на 80 милиона долара, беше една от първите големи футболни сделки в страната за последните години.

"Казах, че ще се борим за титли в рамките на три до пет години. Е, вече сме там. Много се гордея с това, което построихме. Ние увеличаваме приходите си и ставаме по-устойчиви“, казва Текстър. 

Бразилският футбол е една от енигмите на световния спорт. Страната се радва на почти ненадминат статут на фабрика за таланти. Повечето от най-големите клубове в света - от Реал Мадрид до Манчестър Сити, могат да се похвалят с бразилски звезди в своите състави.

Но, въпреки това, много от бразилските големи клубове се представят доста по-слабо и почти не са известни извън Бразилия.

Липсата на професионален мениджмънт е сочена като основна причина за слабата финансова позиция на много отбори, както и за неуспеха да се реализира комерсиалният потенциал на спорта.

Ситуацията се влошава и от ранното напускане на много от най-добрите играчи на страната в европейските лиги, където те имат възможност да получават много по-високи заплати.

Според Ник Хамер от Oakwell Sports Advisory обаче, ситуацията постепенно започва да се променя. Той казва, че е свидетел на огромен интерес от страна на бъдещи инвеститори. 

"Има много малко пазари във футбола, където има подобна възможност. Бразилските клубове, като цяло, са недостатъчно комерсиализирани. В дългосрочен план не виждам защо Бразилия не може да пробие в първите пет лиги в света по оборот”, коментира Хамер. 

Засега тази цел остава недостижима. През 2022 година общият оборот в първата бразилска дивизия е бил 6.9 милиарда бразилски реала, или около 1.3 милиарда евро. Това е много под приходите, спечелени от петте най-добри лиги в Европа.

В опит да се увеличат приходите от телевизионни права се правят и предложения за създаване на нов шампионат в Бразилия, който да е в състояние да достигне до много по-широка аудитория в чужбина.

Може ли бразилският футбол да стане известен?  

Понастоящем местните футболни гиганти, като Фламенго, Коринтианс и действащия носител на титлата Палмейрас, могат само да мечтаят за международния имидж, който имат европейските им съперници, като Барселона, Манчестър Юнайтед, Пари Сен Жермен, Байерн Мюнхен или Ювентус. 

Надеждите - както на феновете, така и на мениджърите, са, че по-големите заплати ще убедят по-младите звезди да останат у дома за по-дълго.

Но за да успеят, големите планове ще трябва да преодолеят вътрешните борби и съмнителните практики, които в миналото често са опорочавали спорта и са спъвали развитието му извън терена.

"Бразилският футбол винаги е бил много политически. Това се оказа пречка, защото клубовете позволяват на съперничеството им на терена да бъде бариера пред съвместната им работа“, казва Рикардо Форт, основател на спортната консултантска компания Sport by Fort. 

Катализаторът на промяната в бразилския футбол е закон от 2021 г., който насърчава клубовете да работят като търговски предприятия, вместо традиционния модел на асоциации с нестопанска цел.

Преди това само два от най-големите клубове в страната са се упрявлявали на корпоративен принцип. Чрез създаването на нова корпоративна структура, която се радва на благоприятни данъчни ставки, законодателството отваря вратата и за инвеститорите.

Новите играчи 

Текстър е един от новите участници в Бразилия. Неговата компания притежава още френския футболен клуб Олимпик Лион, белгийския RWD Molenbeek и миноритарен дял в британския Кристъл Палас. 

В лицето на Ботафого той намира клуб с богата история. Мане Гаринча, една от звездите на бразилските отбори, които печелят световните първенства през 1958 и 1962 г., играе за отбора в разцвета му.

Малко преди Текстър да договори сделката за Ботафого, бившата суперзвезда и носител на Световната купа Роналдо придоби контролния дял в Крузейро - клуба, който подкрепя от дете.

Базираната в Маями инвестиционна фирма 777 Partners, в чийто портфолио влиза и английският Евертън, придоби мажоритарен дял в отбора Вашко да Гама от Рио.

Esporte Clube Bahia пък беше купен от City Football Group - контролираният от Абу Даби собственик на дузина отбори, включително и на британския хегемон Манчестър Сити.

Критиците казват, че старата структура на отборите често е водела до лошо управление и преразход, като някои мениджъри са избирани поради своята популярност, а не поради управленските си способности.

"В модела на асоцииране не можете да проектирате нещо за средносрочен и дългосрочен план, като истинска бизнес платформа. Това води до непредвидимост и висок риск за всички заинтересовани страни“, казва Педро Даниел, изпълнителен директор на EY в Сао Пауло. 

Неплатените сметки или заплати не са рядкост в бразилските клубове и в миналото дори е имало случаи на корупция, присвояване и уреждане на мачове.

Високите нива на задлъжнялост сред клубовете от бразилската Серия А са се увеличили с 9%, до над 10 милиарда бразилски реала (1.8 млрд. евро) през 2022 г., според Convocados.

В миналото чуждестранните начинания в бразилския футбол рядко са били успешни. Няколко партньорства, сключени в края на 90-те години от имена, като Bank of America и фирмата за частни капиталови инвестиции Hicks & Muse, са били прекратявани в рамките на няколко години.

Но някои ветерани от индустрията смятат, че новата правна рамка предоставя структура за инвестиции, заедно с механизъм за разчистване на големите дългове.

Изчистване на тежестите от миналото   

Първоначалните сделки за придобиване са на клубове във финансови затруднения с оскъдни възможности, казва спортният адвокат Едуардо Карлезо. Той смята, че законът работи. 

"Ботафого, който винаги беше разбиван, почти стана шампион. Новият модел възстановява клубове, които са били унищожени“, казва Карлезо. 

Като доказателство за този обрат, Ботафого казва, че дълговете на отбора са намалели от първоначалните 187 млн. евро до приблизително 138 милиона в края на 2023 г. Клубът се надява да постигне съгласие за по-нататъшно преструктуриране с кредиторите през следващите месеци.

Междувременно, приходите са се увеличили от 26 млн. евро през 2022 г. до 75 млн. евро през миналата година. Собственикът Текстър казва, че целта е да излезе на печалба през следващата година.

Нови отбори в нови шампионати

За реформаторите на играта в Бразилия крайната цел е създаването на нов турнир, контролиран от клубовете, а не от националната конфедерация.

Вдъхновена от английската Висша лига, идеята е да се стимулира маркетингът на телевизионни и други медийни права, като се продават колективно. Досега бразилските клубове са подписвали индивидуални договори с най-голямата медийна група в страната Globo.

На теория централизирането на правата не само ще даде по-голяма сила при договаряне, но ще отвори множество други фронтове за нови потоци от приходи и подобрения.  

Глобалният пазар на футболни медийни права е в размер на 19 милиарда долара през 2023 г., според доставчика на данни SportsBusiness. Въпреки че конкуренцията за зрители е тежка, репутацията на бразилския футбол е "вродено предимство", казва Адам Кели, президент на медиите в IMG.

"Това е шанс да забележите талантите на утрешния ден и да се насладите на някои невероятни умения“, казва той, добавяйки, че стрийминг платформите и международни телевизонни оператори могат да бъдат възможни купувачи.  

Друга атракция е силно конкурентният характер на местния шампионат. Пет клуба все още бяха претенденти за титлата с няколко оставащи мача до сезон 2023.

Има също така и потенциал за разширяване на местната аудитория в страна с население от 200 милиона души, като се има предвид относително ниската посещаемост на някои стадиони. 

Двата лагера

Въпреки това, за да се оформи нова лига, първо трябва да има обединение на двата съперничещи лагера с различни възгледи за това как трябва да се разпределят приходите.

Първата група, известна като проектът Libra, наброява 19 клуба в първите три дивизии, включително четирите най-големи по приходи и брой на привържениците. Тя преговаря с Mubadala Capital за инвестиция и е съветвана от BTG Pactual.

Mubadala - подразделение на суверенния фонд на Абу Даби, предлага създаване на агенция, притежавана на 50% от клубовете, която ще има изключително право да продава телевизионни права.

Споразумението може да включва минимален гарантиран доход за клубовете, а в замяна на това инвеститорът да получава доходност от правата на по-късен етап.

Другата група е Liga Forte União, включваща 26 отбора от първите три дивизии и съветвана от XP - бразилска група за финансови услуги.

Тя подписа окончателно споразумение през ноември с консорциум от инвеститори, воден от местната компания за частни капиталови инвестиции Life Capital Partners (LCP), които платиха 2.6 милиарда реала (487 млн. евро) за 20-процентен дял в медийна компания, която ще продава правата за 50 години напред. Около 1.2 милиарда реала (225 млн. евро) вече са отпуснати на клубовете.

Засега инициативите се развиват като отделни блокове, продаващи набори от обединени права. Но има консенсус, че за да се извлекат пълните ползи, един орган, включващ всичките 40 клуба в Серии А и Б, трябва да надделее, за да създаде чисто ново състезание.

С текущите договори на Globo, които изтичат в края на 2024 г., часовникът тиктака. Миналата седмица Libra потвърди, че ще продължи разговорите с мрежата за следващия четиригодишен цикъл на излъчване.

Идват ли нови инвеститори?

Докато ситуацията в лигата не се изясни, някои потенциални инвеститори в бразилските клубове ще продължат да изчакват, според представителите на индустрията. Седем от 20-те клуба от Серия А вече имат частни собственици. Въпросът е кой ще е следващият. 

Феновете засега не оказват съпротива срещу поглъщанията, дори ако слабите резултати понякога предизвикват критики към собствениците от влиятелните организации на запалянковците. 

И все пак сред някои по-големи екипи има съпротива срещу идеята за привличане на външни акционери. Президентите на Коринтианс и Палмейрас изрично отхвърлиха идеята за новия корпоративен модел, като заявиха категорично, че клубовете принадлежат на феновете и вече се управляват професионално.

Други предупреждават, че моделът не е панацея и отбелязват, че клубовете все още се нуждаят от професионално ръководство и добри управленски структури.

Бразилският отбор с най-много фенове, Фламенго също преживя финансов и бизнес обрат като асоциация. Неговият президент говори за възможността за въвеждане на новия модел на управление, за да набере финансиране за изграждането на нво стадион.

Малкият клуб Red Bull Bragantino от щата Сао Пауло може да послужи за вдъхновение на много от останалите отбори. Той беше придобит от марката енергийни напитки през 2020 г. и превърнат в дружество с ограничена отговорност още преди приемането на новия закон.

След като се пребори за влизане в горна дивизия под ръководството на Red Bull, сега се смята за претендент за титлата, след като миналата година завърши на шесто място.