Стойността на наемите на луксозните имоти в десетте града, попадащи в индекса Prime Global Rental, е скочила с 5.2% през 2023 г., става ясно от доклад на Knight Frank.

Темпът на нарастване на наемните нива обаче се забавя, като е регистрирано най-ниското ниво на растеж от третото тримесечие на 2021 г. Върховите 8.1 на сто са отчетени през второто тримесечие на миналата година.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. стойността на наемите отчита спад от 0.6%. Понижението е първото от първото тримесечие на 2021 г., става ясно още от изнесените данни.

Както и повечето наемни жилищни пазари, така и луксозният сегмент се характеризира с голямо несъответствие между търсене и предлагане през последните три години.

Въпреки силното търсене, възможността наемодателите да повишават цените в момента е лимитирана, тъй като достъпността на имотите намалява. Този процес, както и подобреното предлагане през последното тримесечие на 2023 г., водят до забавяне на ръста в стойността на наемите.

Какво се случва на най-големите пазари?

Добра новина за живеещите в наети жилища в Ню Йорк – наемите на луксозните имоти отчитат спад във всеки месец от последното тримесечие на 2023 г. За периода октомври – декември понижението е от 2.5%, а средната наемна цена вече е 4 195 долара.

Забавянето на раста на доходите в Лондон, съчетано с трудностите на пазара на труда и по-балансирания наемен пазар, водят до спад в търсенето. Отчетеното повишение в стойността на наемите за годината от 7.9 на сто е най-слабото за последните 2 г.

Сидни продължава да е номер 1 по ръст в наемните нива, като повишението за последната година е от 18.1%, включително и 4 на сто за тримесечието. 

Най-големият град в Нова Зеландия - Окланд, се нарежда втори с 8 на сто годишен ръст, оставяйки след себе си Лондон и Сингапур.

В последните три месеца от миналата година спад на наемните нива се отчита в пет от десетте разглеждани града – Торонто, където цените се понижават с 4.8%, Токио и Ню Йорк (спад от 2.5 на сто), Хонконг и Сингапур.