Да разговаряте с дете за пари може да изглежда ненужно и дори плашещо. Децата обаче могат да осмислят концепции, свързани с парите, още на 6-годишна възраст, казва експерти, а проучвания сочат, че могат да формират постоянни навици с парите още от 7-годишна възраст.

Да се научат как да управляват парите си и да планират финансовото си бъдеще може да подсигури бъдещото им финансово и цялостно благосъстояние.

По тази причина родителите трябва да започнат да учат децата си на финансова грамотност отрано, казва Алекса фон Тобел, основател и управляващ партньор на фонда за рисков капитал Inspired Capital.

Фон Тобел, която основава онлайн компанията за финансови консултации LearnVest през 2008 г. и след това я продава за 375 млн. долара на Northwestern Mutual, наскоро си партнира с детската медийна марка Rebel Girls за написването на книга, която ще излезе през март.

В нея са включени уроци по лични финанси за деца и съвети за родители относно това как да разговарят с децата си за пари.

Книгата е насочена основно към млади момичета — средностатистически жените не са толкова уверени по отношение на финансовата си грамотност, колкото мъжете, сочат проучвания. Фон Тобел обаче отбелязва, че книгата е за всички деца.

Липсата на базови финансови познания може да струва скъпо на децата, когато пораснат - от стотици до хиляди долари годишно, сочи проучване от 2023 г. на Националния съвет на финансовите преподаватели.

“Можем да овластим следващото поколение, ако те разбират и контролират парите,” казва фон Тобел пред CNBC. Липсата на уроци по базови лични финанси в повечето щатски училища “няма абсолютно никакъв смисъл”, според нея.

Имайки предвид това, тя предлага трите си най-добри съвета за това как родителите да преподават финансова грамотност на своите деца:

Тонът е наистина важен

Родителите трябва да разговарят с децата си за парите “по същество”, така че децата им да растат със здравословни отношения с тях, казва фон Тобел. Научете ги, че си струва да се обсъждат, но това не е най-важното в живота.

Парите са просто “инструмент, който ви помага да живеете, по начина, по който искате,” казва тя. Ако работите усърдно, можете да печелите пари.

Ако внимавате с управлението им, може да си гарантирате, че винаги разполагате с достатъчно, за да си купувате нещата, от които имате нужда, а ако имате късмет и тези, които искате. Кредитните карти не са магически предмети, с които може да се купува всичко.

“Парите не трябва да бъдат боготворени и не трябва да бъдат пренебрегвани,” казва тя.

Бъдете практични

Разговаряйте с децата си за пари по начини, които са логични за тях, съветва фон Тобел. Това може да означава да разговаряте за това колко струват различни неща в ежедневието, като това, че бутилка вода е по-скъпа в зоологическата градина, отколкото в кварталния магазин.

“Когато сте в магазин и детето ви поиска нещо, вземете артикула и му покажете цената,” казва фон Тобел. ”‘Това струва 29 долара. Мама не разполага с 29 долара за това днес, но можем да помислим да спестим за рождения ти ден’”.

Този подход учи децата ви, че разходите варират, казва тя. Не всичко, от което се нуждаете или искате, може да бъде придобито лесно, ако е скъпо, така че внимавайте с цените и колко можете да похарчите без това да ви създаде проблеми.

Направете разговорите забавни и овластяващи

Бюджетирането може да бъде доста суха тема. Кой би искал да пести пари за в бъдеще, когато би могъл да си купувал лакомства и играчки сега?

За да поддържате въодушевлението у децата относно спестяването и бюджетирането, фон Тобел препоръчва да обсъждате тези теми по един “приповдигнат и овластяващ начин.”

Попитайте ги за какво обичат да харчат пари и обсъдете различни начини, по който биха могли да изкарват и спестяват парите, от които имат нужда, за да си купуват тези неща сами, пише тя в своята книга.

В книгата има и различни викторини, игри и упражнения, като декорирането на буркани с различна големина за събиране на дребни пари, които децата могат да спестяват и да използват за малки, средни и големи цели по отношение на харченето.

Възрастните често свързват парите със стрес, защото мислят единствено за “нещата, с които не сте разполагали,” казва фон Тобел.

“Данни сочат, че ако се опитвате да насочите децата, така че да имат много положителни и овластяващи моменти при боравенето с пари отрано, това може да промени живота им.”