В началото на февруари финландският превозвач Finnair обяви, че ще поиска от пътниците да се качат на кантара преди излитане от летището в Хелзинки. Целта - да събере данни, необходими за „безопасното провеждане на полетите“.

Политиката, която ще бъде в сила между април и май тази година, е доброволна и анонимна, като авиокомпанията заявява, че данните „ще бъдат използвани само за оптимизиране на текущите изчисления на баланса на самолетите на Finnair“.

През май 2023 г. Air New Zealand обяви подобна схема, като помоли около 10 000 пътници да измерят теглото си в рамките на инициатива за осигуряване на „безопасната и ефективна работа на самолета“.

Но тези политики предизвикаха известна негативна реакция онлайн - LBC съобщи, че пътниците са определили събирането на данни като „унизително“ и „затормозяващо за хора с хранителни разстройства“.

Защо наистина авиокомпаниите искат от пътниците да се мерят?

Има няколко причини, поради които превозвачите се нуждаят от точни данни за теглото на пътниците. Основната е безопасността – правилата на авиацията гласят, че машините не могат да излетят, ако превишават сертифицираната максимална маса, посочена от производителя.

Тъй като е непрактично да се претегля всеки пътник непосредствено преди излитане, авиокомпаниите събират данни за средното тегло (и на пътниците, и на техния ръчен багаж), за да определят общата маса на средностатистическия полет.

Тези изчисления допълват данните за необходимото гориво, обхвата на полета и всички потенциални места за аварийно кацане. Например данните, събрани от Finnair, ще бъдат използвани за изчисления на баланса и натоварването на самолетите между 2025 г. и 2030 г.

Практиката е сравнително стандартна в авиационната индустрия, като регулаторните органи в много държави изискват редовно актуализиране на данните.

Авиокомпаниите могат да събират собствени данни или да използват официални такива от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Финландските власти изискват данните да се подновяват на всеки пет години, а Finnair за последно претегля пътниците през 2018 г.

Какво се случва с данните?

Данните се събират на доброволна основа и всички са анонимни. Авиокомпаниите не свързват теглото с името на клиента или с номера на резервацията, като само служителят на изхода вижда показанията на кантара.

В случая с данните, събрани от Finnair, те ще бъдат изпратени до финландската агенция за транспорт и комуникации по-късно тази година и след това ще бъдат използвани за гореспоменатите цели.

Сату Мунука, ръководител на наземните процеси във Finnair, казва: „Ние записваме общото тегло и основната информация на клиента и неговия ръчен багаж, но не искаме име или номер на резервация.

Само агентът за обслужване на клиенти, който работи в точката на измерване, може да види общото тегло, така че можете да участвате в проучването спокойно.

Надяваме се да имаме добра извадка от доброволци - както пътуващи по работа, така и туристи, за да можем да получим възможно най-точната информация за важните изчисления на баланса,“ допълва той.

Какви са стандартните цифри?

През 2022 г. EASA актуализира своите данни за теглото на пътниците. Установено е, че средното тегло на пътниците е 75.6 кг, докато средното тегло на ръчния багаж е 7.6 кг. Спрямо 2009 г. теглото на пътуващите се е увеличило с 1.1 кг, а на ръчния багаж с 1.5 кг.