Нястоящата 2024 може да е най-важната в историята на блокчейн системата Ethereum и нейната криптовалута, пише Coin Telegraph. 

Освен потенциалното одобрение на борсово търгувани фондове, базирани на етера, в Съединените щати, тази година ще се отбележи и първият позитивен цикъл на мрежата след т. нар. "сливане" през 2022 г.

Актуализацията придава на етера дефлационни характеристики по време на периоди на високо използване на мрежата. След сливането, 0.2% от предлагането на етер беше елиминирано и този брой ще се увеличи допълнително през следващите месеци с нарастващото използване на мрежата.

Освен това следващата актуализация на мрежата на Ethereum е планирано да се случи тази година. Тя има за цел да направи цялата екосистема от блокчейн вериги около нея (т. нар. layer 2) до 10 пъти по-евтина.

Това ще позволи мащабиране на мрежата, тъй като без подвериги и специализирани екипи от бизнес разработчици, обслужващите блокчейн системата не растат със скоростта, от която се нуждаят.

Какво представлява Ethereum?

За разлика от биткойна, етерът не е просто актив с присъща стойност, свързана само с функционирането на блокчейн системата.

Мрежата на Ethereum е съобразена с идеята за споделена и програмируема база данни или платформа за разработка на децентрализирани приложения (DApp). Следователно, за да има стойност, върху нея трябва да се изграждат полезни приложения.

Някои от тях вече съществуват и са възникнали успоредно с развитието на Web3, но по-голямата част се очаква да дойдат от традиционни компании, които адаптират своите системи и се интегрират с блокчейн веригите. 

Основната причина за тяхното отсъствие е, че има малко хора, способни да "мислят в блокчейн“, да видят проблем и да обмислят блокчейна като решение или да разберат достатъчно добре токените, за да помислят за бизнес възможностите, свързани с тях.

В предишните икономически цикли не е имало постоянно налична помощ за насочване на тези играчи, в резултат на което някои операции бяха неосъществими. Те се състезаваха за внимание и пространство с дигиталните валути и бума на т. нар. незаменими токени (NFT).

Компаниите бяха нетърпеливи да експериментират с блокчейн, но не знаеха как и се нуждаеха от насоки от екипите за бизнес развитие на самите блокчейн компании.

Сегментирането обикновено се извършва по региони, което води до това, че тези екипи трябва да обслужват 20 различни сектора, всеки с различни нужди и сложни приложения. Резултатът е повърхностно ръководство, което, в крайна сметка, обрече тези проекти на забвение с течение на времето.

Защо през 2024 г. играта ще се промени?

С повече лидерски позиции в големи компании и с много по-зряло мислене, блокчейн екосистемата преминава през период на специализация.

Днес е очевидно, че най-големите Layer 2 блокчейни се сегментират на подвериги със специфични конфигурации и специализирани екипи и структури за внедряване на конкретни ниши.

Някои блокчейн компании, като Poygon, вече започват да дават пример за подобни инициативи, подготвяйки специализирани инструменти за разработка на блокчейн приложения в различни сектори, включително такива за децентралицирани финанси (DeFi), електронна търговия и NFT. 

Смяната на парадигмата е брутална и 2024 г. обещава да бъде арена голяма битка, тъй като много специализирани подвериги и екипи ще се "състезават" в едни и същи сегменти.

В същото време, компаниите и потребителите продължават да включват блокчейн приложения в ежедневието си, а това отваря много възможности за мрежата на Ethereum.