Технологичната компания Accenture подписа споразумение за придобиването на GemSeek - водещ доставчик на услуги за анализиране на потребителското преживяване, който помага на бизнеса да разбира своите клиенти чрез изследвания, анализи и прогнозни модели, използващи изкуствен интелект. 

Придобиването e първата инвестиция в България и поредна в световен мащаб от страна на Accenture Song – най-голямата технологична творческа група в света, която работи с данни и AI, за да помага на клиентите да разрастват бизнеса си и да отговарят на очакванията на потребителите, съобщават от компанията. 

Основана през 2011 г. в България от местни експерти, GemSeek предлага услуги в областта на сложните анализи на големи масиви от данни, управлението на програми за клиентско преживяване и разработката на собствени технологични продукти в сферата.

Компанията помага на бизнеси в различни индустрии - телекомуникации, здравеопазване, потребителски стоки и финансови услуги, да реализират пълния потенциал на своите програми за управление на потребителското изживяване, да развиват трайни взаимоотношения с клиентите си, както и да подобрят приходите и оперативната си ефективност.

В световен мащаб, 78% от бизнес лидерите смятат, че хората се променят по-бързо, отколкото те могат да променят компаниите, за които отговарят.

От друга страна, повече от половината от глобалните потребители искат бизнесът да реагира по-бързо на техните променящи се нужди. За да се преодолее това разминаване в очакванията, е необходимо по-добро разбиране на потребителите.

Очаква се глобалният пазар за анализ на клиентското преживяване ще нарасне от 9.5 милиарда долара през 2022 г. до 37 милиарда долара през 2032 г. 

Accenture Song и GemSeek се ангажират да помогнат на бизнесите да реализират тези възможности чрез по-добро разбиране на представата на клиента за една марка и създаване на потребителски ориентирани решения, базирани на данни.

„Бързият темп на промяна, пред който е изправен светът, се усеща еднакво както от клиентите, така и от бизнеса“, каза Макс Мориели, президент на Accenture Song за Европа, Близкия изток и Африка.

„В GemSeek открихме екип от съмишленици, чиято основна цел е в унисон с нашата - да предоставим на компаниите решения за по-добро разбиране на нуждите на клиентите и да намерим нови начини за тяхното ангажиране, така че да продължат да развиват своя бизнес в тези динамични времена.“

„Развълнувани сме от възможността да се присъединим към Accenture и да предлагаме иновативни и печеливши решения на бизнеси, чийто основен фокус са клиентите“, сподели Петко Тинчев, главенизпълнителен директор на GemSeek.

„Широките ни познания в анализа на клиентското преживяване допълват богатия опит на Accenture в областта на данните и изкуствения интелект. Уверени сме, че общата ни ангажираност ще ни даде повече възможностида предлагаме напълно интегрирано разбиране за потребителите и иновативни решения, носещи добавена стойност за бизнеса в световен мащаб.“

Със седалище в София и над 170 служители, работещи на територията на България и Обединеното кралство, GemSeek ще стане част от Accenture Song, увеличавайки нейния потенциал и разширявайки портфолиото от предложения за клиенти в Европа, Близкия изток и Африка.

При присъединяването си, експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100.

GemSeek е най-скорошното от поредица придобивания (включваща Work & Co, Rabbit's Tale, ConcentricLife, Fiftyfive5 и The Stable), които Accenture Song направи, за да увеличи възможностите за своите клиенти и да подкрепи глобалната стратегия на Accenture. 

Компанията планира инвестиция от 3 млрд. долара в AI, с цел подпомагане на организации от различни сфери да подобрят своята оперативна дейност на всяко едно ниво.