Естонската компания за споделени пътувания Bolt обяви, че започва доставки на храна до домовете на клиентите си с помощта на самоуправляващи се роботи, които са собственост на Starship Technologies.

Първите поръчки на храна, ще се доставят с дронове първоначално в естонската столица Талин, пише CNBC. 

„Концентрирани сме върху предоставянето на решение за доставчиците на храна, което ще направи местния транспорт възможно най-устойчив“, казва главният изпълнителен директор и основател на компанията Маркус Вилиг.

По негови думи Starship предлага харесвана услуга, която се е доказала през последните пет години. Това кара Bolt да представи услугата на по-широк кръг от потребители.

Оценената на 8.4 млрд. долара компания е един от най-скъпите технологични стартъпи в Европа, поставил си за цел да конкурира Uber.

Естонската компания възнамерява да навлезе на все повече европейски пазари, но акцент остава този във Великобритания.

Bolt развива няколко различни бизнеса, включително онлайн доставки на храна, доставки на покупки от супермаркети и електрически скутери.

Тя е основана през 2013 г. и към днешна дата има 100 млн. потребители в над 45 държави от Европа, Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

Общо набраните средства от компанията към днешна дата възлизат на 2 млрд. долара. Сред инвеститорите ѝ личат имената на Sequoia, подразделението на Световната банка IFC, както и Европейската инвестиционна банка.

Подобно на традиционното поръчване на храна онлайн, партньорството на Bolt и Starship ще позволи да получават поръчката си с робот. След като той пристигне на вратата ви, ще имате възможност да натиснете бутон, след което да вземете храната или поръчката ви от супермаркета.

Starship, която е основана от част от създателите на Skype, вече разполага с напълно автономни роботи в САЩ. Нейната услуга Stateside най-често се ползва от студенти за доставки на храна от Grubhub.

Компанията има подобно партньорство и с британската верига супермаркети Co-op. До момента Starship е набрала финансиране от над 200 млн. долара.