97% от тийнейджърите на възраст между 13 и 19 години и 85% от децата между 7 и 12 години са онлайн ежедневно. Същевременно, по-малко от половината родители на подрастващите и 85% от тези на децата осъществяват контрол върху съдържанието, което те потребяват в мрежата.

Това сочат данните от проучването на Yettel „Дигиталният живот на децата и техните родители”, проведено от агенцията за пазарни изследвания „Арбитраж“ в края на 2023 г. сред деца (7-12 г.), тийнейджъри (13-19 г.) и техните родители.

Изследването включва въпроси, касаещи интернет употребата, заплахите и проблемите, пред които са изправени подрастващите онлайн, както и техните нагласи относно надграждането на дигиталните умения.

Над три часа на ден в интернет

Над три часа на ден в интернет прекарват всяко второ дете и над 80% от тийнейджърите. Последните предпочитат да потребяват основно съдържание на социалните медии, музика, филми и сериали, докато децата употребяват времето си онлайн предимно в игри.

Най-популярните социални мрежи сред тийнейджърите са YouTube, Facebook и TikTok, а сред децата - YouTube, TikiTok и Facebook.

Наред с традиционните за двете възрасти дейности в интернет обаче, немалка част от подрастващите използват онлайн пространството и за учене и усвояване на нови умения. 61% от тийнейджърите и 40% от децата използват дигитални образователни платформи, сочи още проучването.

Онлайн опасности и предизвикателства

Децата не са напълно запознати как да се предпазват от онлайн заплахите, а най-трудно за тийнейджърите е разпознаването на фалшиви новини, показват още резултатите от изследването.  44% от тях не знаят как да разграничат фалшивото от истинско интернет съдържание.

Същевременно, голяма част от тях са сигурни, че могат да се предпазят от вируси (82%), запознати са с концепцията за създаването на силна парола и използват различни пароли за всичките си акаунти (91%).

По-малките най-често не успяват да се справят със защитата на профилите и устройствата си, като 67% от тях не знаят как да създадат силна парола, а само 37% са наясно кои уебсайтове са вредни.

Тревожно е, че делът на децата, били обект на онлайн тормоз, расте спрямо данните от първото проучване на Yettel по темата, проведено в края на 2022 г. Тогава 8% от анкетираните деца споделят, че са тормозени в интернет, а сегашните резултати показват, че броят им вече достига 15%.

Тийнейджърите също попадат в уязвимите групи в онлайн пространството, като почти 1/3 от участвалите в изследването посочват, че са били жертва на онлайн тормоз. И по-малките, и по-големите деца споделят, че най-често се сблъскват с обиди и подигравки.

При децата следват случаите на засрамване и кражба на профил, а при тийнейджърите – разпространяване на невярна информация и заплахи.

Ролята на родителите

Родителите най-често проверяват историята на браузъра или използват приложение за родителски контрол, за да следят и управляват действията на децата си в онлайн пространството. 

Над 1/3 от възрастните, в чиито семейства има деца между 7 и 12 години, правят опити да следят поведението им в онлайн пространството в реално време и да реагират, ако видят риск или проблем. Почти 30% знаят паролите на децата си и влизат в профилите им в социалните медии.

Децата най-често споделят с родителите си, ако получат смущаващо съобщение, докато тийнейджърите се обръщат за помощ към приятелите си. Над 80% от родителите и на двете групи вярват, че децата им сами биха споделили, ако са тормозени онлайн.

Нови дигитални умения

Данните показват, че младото поколение има сериозен интерес да научи повече за безопасното използване на интернет. Близо 80% от децата и подрастващите изразяват готовност да надграждат уменията си за предпазване от онлайн заплахи.

И двете групи посочват, че биха обърнали най-голямо внимание на родителите си, ако ги учат как да сърфират безопасно в интернет. Ето защо родителите също ще са на фокус в програмата на Yettel „Безопасен интернет и развитие на дигитални умения“ през 2024 г.

Миналата година телекомът успя да достигне и ангажира над 47 000 деца и младежи по темата за сигурността в онлайн пространството, както и да помогне на над 12 000 души да повишат дигиталните си умения.

Кампаниите са част от дългогодишната програма за корпоративна социална отговорност на Yettel, стартирала още през 2008 г. Оттогава до днес операторът разширява обхвата и темите, така че да отговарят на съвременните рискове и предизвикателства.

Тази година Yettel ще надгради инициативата с полезно съдържание в помощ на семействата, свързано с интернет потреблението на децата и рисковете, на които са изложени онлайн.

В отговор на очакванията за дигитално образование, Yettel подготвя още онлайн уроци за ученици, специална академия за учителите, която да подпомогне развитието на дигиталните им умения, и кампания в социалните медии за ангажиране на младежите чрез любимите им интернет герои.

През 2024 г. телекомът планира да разшири и темите, като обърне внимание на неподходящото съдържание, фишинг измамите и гейминг културата.

Безопасността на децата онлайн и повишаването на дигиталните умения на възрастните са сред приоритетите на Yettel, заложени в стратегията за устойчиво развитие на компанията.

В нея телекомът си поставя амбициозната задача всяка година да ангажира с посланията за сигурно сърфиране в интернет 40 000 деца, както и да помага на 10 000 души да развиват дигиталните си умения.

Цифровото десетилетие на Европа

Европейската общност си е поставила за цел до 2030 г. 80% от жителите на съюза на възраст между 16 и 74 години да разполагат с основни дигитални умения.

Данни на Евростат сочат, че към момента базови дигитални умения притежават 56% от европейците. За България този показател възлиза на 36%. Същевременно, над 90% от населението у нас използва интернет. Българите с надбазови дигитални умения обаче са само 8%.