Повече от 140 години Lyle’s Golden Syrup, чиито продукти са основен артикул в килера на всеки британски пекар, носи доста любопитно лого върху опаковките си: труп на лъв, заобиколен от пчели.

За първи път от 1880 г. компанията, призната от Световните рекорди на Гинес за притежател на най-старата непроменяна марка и опаковка в света, се подлага на основен редизайн.

Дружеството посочва, че новата й визуална идентичност има за цел да „освежи наследството на марката, за да се хареса на публиката от 21-ви век“.

Златният сироп, известен още като лек мелас, е сладък сироп с кехлибарен цвят, направен от рафинирана захар, произведен за първи път от Abram Lyle & Sons през 1881 г.

Основателят на компанията - шотландският бизнесмен Абрам Лайл, избира лого, вдъхновено от историята на Самсон, който в Стария завет убива лъв с голи ръце, само за да открие, че медоносни пчели са населили трупа на животното.

В библейската история Самсон яде мед от вътрешността на лъва, дава малко на родителите си и след това задава на 30 гости на сватба гатанка, намекваща за срещата: „От ядещия излезе ястие и от силния излезе сладост“.

Алтернативна формулировка на гатанката - „От силните излезе сладост“, присъства в логото на компанията от самото й създаване.

Междувременно, новото лого придава на лъва по-абстрактен — и донякъде по-анимиран — вид. Остава само една пчела, разположена малко над главата на лъва, разказва CNN.

Признавайки непроменената визия на компанията през 2006 г., от Световните рекорди на Гинес отбелязват, че единствените корекции, направени от 1885 г. насам, са „леки технически промени по време на войната поради недостиг на материали“.

През 2008 г., за да отбележи 125-ата годишнина на продукта, тогавашният собственик Tate & Lyle обявява, че променя цвета, въпреки че логото остава същото.

Tate & Lyle е създадена през 20-те години на миналия век, когато фирмата на Лайл се слива с конкурентната захарна рафинерия Henry Tate & Sons.

Компанията – днес основен глобален доставчик на храни и напитки, продава своя бизнес за рафиниране на захар (включително Lyle’s Golden Syrup) на американската American Sugar Refining, или ASR Group, през 2010 г.

Старото лого на продукта ще продължи да се използва върху класическата златна кутия, въпреки че бутилките и топингите за десерти вече ще носят новото.

„Нашият свеж дизайн пренася сиропа в съвременността, привлекателен е за всекидневното британско домакинство, като същевременно носи носталгия и автентичност,” казва директорът на марката, отговарящ за продукта, Джеймс Уайтли.

Все пак редизайнът е посрещнат със смесени реакции. В Instagram дизайнерката Лаура Еванс описва новото лого, като „съвременно и умно“.  

Други обаче, включително няколко християнски коментатори, не го хвалят. „Ето какво се случва, когато бранд мениджърите се намесят: вземете история, която е оцеляла 2000 години, и я „освежете“ (т.е. изхвърлете я)“, пише авторът Колин Фрийман в X.