Под тесния участък земя, който се простира от река Чатахучи в източната част на американския щат Алабама, на запад до общата граница с Мисисипи, лежи варовиково корито - остатък от древен океан.

През годините изветряването на варовика създава богата почва, идеална за всеки със земеделски амбиции. Регионът е наречен Черния пояс именно заради тъмната си, тучна и плодородна земя, в която пускат корени както просперитет, така и проблеми.

Днес в Черния пояс на Алабама се разказва нова история за триумф и гордост под формата на стенопис: Революцията на радостта (Revolution of Joy). Но за да оцени значението му, човек трябва първо да научи историята на региона, посочва T+L.

Историята на Черния пояс

През 1830 г., след подписването на Закона за изселването на индианците, белите заселници принуждават местните племена да напуснат плодородната почва, изтласквайки ги на запад към Оклахома.

Новите заселници създават широка мрежа от памукови плантации, които кръстосват щата. Водят и роби, които да обработват земята и да се грижат за домовете им.

Години наред Черният пояс изпълнява обещанието си: той е един от най-богатите региони за производство на памук в САЩ и в резултат на това има огромно политическо влияние. Но това не продължава дълго.

Когато Югът губи Гражданската война, следва масово изселване на новоосвободени роби към Севера. До 1916 г. нашествието на вредител-насекомо, наречено хоботник, поглъща целия щат, водейки до унищожаването на почти две трети от памучните култури в Алабама.

Изправен пред резки икономически загуби, Черният пояс потъва в постоянен упадък.

По-късно тези градове - с техните репресивни закони и провалени икономически и социални системи, се оказват под прицела на движението за граждански права, на фона на разпадащата се инфраструктура и безработицата.

Какво представлява Revolution of Joy?

Това е маршрут с графити с дължина близо 400 км, който при завършването си ще преминава през западния регион на Черния пояс - от Селма на изток почти до границата с Мисисипи.

Той е плод на въображението на Трес Тейлър - бивш биохимик и самоук художник, който си партнира с организацията с нестопанска цел Can’d Aid и вече е създал девет от предложените досега 20 стенописа.

Всеки един от тях изобразява местен жител, допринесъл за растежа или изцелението на градовете чрез популяризиране на културното наследство на общността. Тейлър нарича своите модели „невъзпяти герои“.

Revolution of Joy ще заеме своето уникално място в рамките на по-големия графити маршрут на Алабама, имащ за цел да покаже стенописи от множество художници във всички 67 окръга в щата.

Когато проектът бъде завършен, посетителите ще могат да сканират QR код в ъгъла на всеки графит и да чуят историята на града.