През 2017 г. двама братовчеди с нулев професионален опит в пекарската индустрия решават да започнат общ бизнес с приготвянето и продажбата на бисквити.

Сега Crumbl Cookies има над 980 магазина в САЩ и над 1 млрд. долара продажби, като през 2022 г. е продала над 300 млн. бисквити, според съоснователите на компанията Джейсън Макгоуън и Сойер Хемсли.

“Дори и в най-смелите си мечти не съм си представял, че ще генерираме над 1 млрд. долара продажби,” казва пред CNBC 43-годишният Макгоуън, който е инвестирал около 68 000 долара собствени пари в началото на бизнеса.

От компанията отказват да обявят продажбите си за 2023 г., като казват, че данните все още се одитират.

Възходът на Crumbl започва, когато Макгоуън - бивш технологичен мениджър в компании, като Ancestry.com и i.TV, решава да започне бизнес със своя братовчед. Когато първият им магазин отваря в Логан в американския щат  Юта през 2017 г., Хемсли все още учи маркетинг в университета.

“Просто смятахме, че е забавно странично занимание,” казва Макгоуън.

Двамата никога не са се занимавали професионално с пекарство преди това, но щателно изпробват различни рецепти за бисквити и ангажират приятели и роднини да ги опитват.

Те набират достатъчно увереност в една рецепта - емблематичните за Crumbl бисквити с шоколад, за да отворят първия си магазин, разчитайки на нея.  

Оттам опитът на съоснователите в технологичната и маркетинговата индустрия си казва своето. Двамата използват социалните медии, за да натрупат множество последователи “още от началото,” казва Макгоуън.

Те вземат пример от модната индустрия, като организират седмични представяния, на които обявяват нови, лимитирани серии вкусове в TikTok.

“Това създава въодушевление и известен недостиг, защото можете да си купите даден вид бисквита само в рамките на седмица,” казва Макгоуън.

Поединично бисквитите Crumbl обикновено струват между 4 и 5 долара, като цената им намалява, ако купите опаковка от 4, 6 или 12 броя, според уебсайта на компанията.

Crumbl в момента има над 16 милиона последователи в социалните медии. Компанията е особено популярна в TikTok - с над 7 последователи и под хаштага ”#TasteWeekly.”

Потребители на TikTok го използват, за да постват отзиви - както негативни, така и позитивни, за новите вкусове на Crumbl.

В резултат на цялото това въодушевление, компанията привлича голям интерес за франчайзи и го използва, за да отвори над 600 нови магазина в периода 2022 – 2023 г.

Според Макгоуън, този темп на разрастване вероятно ще се забави, въпреки че Crumbl планира да разшири дейността си в международен план, в това число и във Великобритания.

Crumbl дори има подражатели на пазара, както става ясно от две съдебни дела за нарушаване на търговска марка през 2022 г. И двете завършват с извънсъдебни споразумение за неназовани суми.

“Точно както би направила една компания, Crumbl избра да защити марката си,” казва нейн говорител. Макгоуън посочва, че един от най-големите уроци, които е научил е, че е относително лесно успехът на Crumbl да бъде копиран.

“С напредването на възрастта и изграждането на тази компания, осъзнавам все повече, че всичко, което правим, е просто нещо, което може да бъде направено от всеки,” казва той. “Независимо дали все още нямате миксер или рецепта за бисквити, просто започнете.”