Intuitive Machines влезе в историята, превръщайки се в първата частна аерокосмическа компания, изпратила успешно космически кораб на повърхността на Луната, пише The Verge.

Роботизираният спускаем апарат Nova-C Odysseus беше изстрелян миналия четвъртък на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX и е първият американски космически кораб, кацнал успешно на Луната след мисията Apollo 17 през 1972 г.

Odysseus носи няколко научни и изследователски полезни товара за програмата на агенцията за търговски услуги за лунен товар (CLPS) на НАСА, която има за цел да събере важни данни за повърхността на Луната.

Той ще работи на южния полюс на спътника, който е от особен научен интерес поради появата на воден лед, скрит в постоянно засенчените кратери. Такива данни могат да се окажат полезни, преди програмата Artemis на НАСА да изпрати хора на Луната през 2025 г.

Апаратът има лазерна ретрорефлекторна решетка, за да помогне на други космически кораби да извършват прецизни кацания, както и радионавигационен фар за предоставяне на данни за геолокация на спускаеми апарати, роувъри и, евентуално, астронавти.

Odysseus е заснел няколко снимки по време на пътуването си до Луната, включително и поредица от „селфита“ със Земята ден след изстрелването.

Едно изображение, направено от камерата за относителна навигация на терена на спускаемия модул, показва Луната от приблизително 100 000 километра, последвано по-късно от близък кадър на кратера Белкович К.

Очаква се Odysseus да работи на Луната 14 дни, след което, според прогнозите на екипа от Intuitive Machine, настъпващата лунна нощ (период на продължителен студ, който апаратът не е проектиран да издържи) ще го принуди да се изключи.

Допълнителни полезни товари от други частни клиенти на борда на модула за кацане включват система за камери, създадена от студенти в Аеронавигационния университет Embry-Riddle в Дейтона Бийч, Флорида, и арт проект на Джеф Кунс, съдържащ 125 миниатюрни скулптури на Луната.

Това е първият частен космически кораб, който постига целта си, след като спускаемият модул Astrobotic Peregrine, изстрелян от United Launch Alliance миналия месец, не успя да достигне Луната.

Други скорошни опити включват мисията Hakuto-R на японския стартъп ispace миналия април, която загуби контакт малко преди да кацне, както и израелският спускаем апарат Beresheet, който се разби през 2019 г. 

Японският Smart Lander за изследване на Луната (SLIM) се сблъска с проблеми, след като слезе обърнат в грешната посока миналия месец, докато миналата есен руската Луна 25 се разби в Луната точно преди индийският Чандраян-3 да направи успешно кацане.

Intuitive Machines Inc. е американска компания за изследване на космоса със седалище в Хюстън, Тексас. Основана е през 2013 г. от Стивън Алтемус, Кам Гафариан и Тим Крейн.

Компанията има три договора с НАСА в рамките на инициативата на космическата агенция Commercial Lunar Payload Services (CLPS) за доставяне на полезни товари до лунната повърхност.