Бизнесът никога не е бил по-добър за американските технологични гиганти. След спада през 2022 г., комбинираната пазарна стойност на Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft скочи със 70% от началото на 2023 година до над 10 трлн. долара от началото, на фона на еуфорията около изкуствения интелект.

Технологията тласна и други компании във висшите ешелони на индустрията. На 21 февруари Nvidia, лидерът в производството на AI чипове, съобщи, че продажбите ѝ са скочили с 265%, на годишна база през тримесечието до януари. Пазарната ѝ стойност се повиши от около 500 милиарда долара преди година до 1.7 трилиона долара, което я прави петата най-ценна фирма в Америка. 

OpenAI, разработчикът на ChatGPT, и други създатели на AI приложения, като Anthropic, се изстреляха към корпоративната слава, привличайки финансиране за милиарди долари.

Появиха се и хиляди по-малки фирми, работещи в сферата на изкуствения интелект. Един малък карибски остров, наречен Ангила, чийто национален интернет домейн е .ai, в момента генерира около една трета от държавния си бюджет от продажба на интернет адреси.  

И все пак би било грешка да се мисли, че американската стартъп сцена се връща към предишната си "златна ера", пише The Economist. Фирмите за рисков капитал са инвестирали едва 170 милиарда долара в страната миналата година, което е наполовина по-малко от сумите през 2021 г., според платформата PitchBook.

Приключва ли "ерата на еднорозите"? 

С изключение на няколко известни изключения, като OpenAI, инвеститорите са особено предпазливи при подписването на "чекове" за високи пазарни оценки. През последното десетилетие. броят на т. нар. еднорози в Съединените щати (частни компании с оценки от над 1 милиард долара) се увеличи рязко, като 344 от тях бяха създадени само през 2021 г. Миналата година обаче те бяха само 45.

Краят на ерата на "евтините пари" до голяма степен е виновен за тази ситуация. В годините, когато инвеститорите се надпреварваха да получат дял от най-оборотните стартиращи компании, технологичните фирми нямаха голяма нужда да използват публичните пазари за капитал. 

Т. нар. "кросоувър инвеститори", като Tiger Global и Coatue, които работят както на публични, така и на частни пазари, наводниха Силициевата долина. Някои от стартъп основателите можеха да съберат пари буквално с едно обаждане в Zoom. През 2021 г. кросоувър инвеститорите генерираха повече от половината от стартъп финансирането отвъд Океана. След това обаче те се оттеглиха, като миналата година са допринесли с по-малко от една трета.

Сега те обмислят как да продадат дяловете си в еднорозите от миналото. Повечето фондове за рисков капитал работят с десетгодишен хоризонт, като подкрепят стартиращи компании в първите пет години от развитието им и ги изплащат през вторите пет. С над 700 еднорога обаче, които имат обща оценка от 2.4 трилиона долара, залогът е значителна сума пари.

Има ли изход за инвеститорите?

Първият начин за "излизане" от инвестицията е чрез първично публично предлагане (IPO). Но IPO пазарът остава в застой с 83 листвания, подкрепени от фондовете за рисков капитал през 2023 г., което е сериозен спад в сравнение 309-те през 2021 г. Много от тези, които се листнаха миналата година, включително компанията за доставка на хранителни стоки Instacart и софтуерната компания Klaviyo, се търгуват под първоначалната им цена. 

Производителят на чипове Arm, чиято цена на акциите се е удвоила след листването през септември, е едно от малкото изключения. Фирмите, които планират IPO-та тази година, често го правят при намалена оценка. Социалната платформа Reddit планира да се листне на цена от 5 млрд. долара, или два пъти под частната ѝ оценка от 10 млрд. долара през 2021 г.

Вторият път за изход на инвеститорите е продажба дяловете на корпоративен купувач, но той също е частично блокиран. Само 698 фирми, подкрепени от рисков капитал, са закупени от компании миналата година, според PitchBook, в сравнение с 1311 през 2021 г.  Миналия месец Amazon се отказа от офертата си да придобие производителя на прахосмукачки-роботи iRobot след проверка от страна на европейските регулатори.

Продажбата на друг частен инвеститор, която е третият вариант, също не е твърде привлекателна. Частните оценки на така наречения вторичен пазар са под тези в последния кръг за набиране на средства за над 80% от "еднорозите", според Caplight.

Чат приложението Discord, популярно сред геймърите, наскоро беше оценено на вторичния пазар на 6 милиарда долара, което е спад в сравнение с оценката от близо 15 милиарда долара, дадена му при последното частно набиране на средства през 2021 г.

Други стартиращи компании не просто се разделиха с високите си оценки, а директно излязоха от пазара, припомня още изданието. Логистичният стартъп Convoy, който за последно набра средства през 2022 г. при оценка от близо 4 милиарда долара, обяви фалит през октомври. Друг "еднорог" - строителния стартъп Veev, затвори врати през ноември и ликвидира активите си.  

Обратно в гаража

Това е тъжна съдба за основателите, служителите и инвеститорите на тези някога обещаващи фирми. Но останалите не трябва да се тревожат прекалено много. Том Тунгуз от компанията за рисков капитал Theory Ventures смята, че спадът на финансирането от 2021 г. е просто връщане към дългосрочна тенденция, която беше нарушена в резултат на пандемията от COVID-19 и новооткритото "отрезвяване" на Силициевата долина всъщност е добра новина.

В днешно време е рядкост да се намери стартиращ бизнес, който подкрепя растежа на всяка цена. Основателите преоткриват концепцията за пестеливост и повечето от тях са предпазливи при наемането на служители, което е поразителен контраст с надпреварата за таланти по време на пандемията. Помага и фактът, че гигантите в индустрията "наводниха" пазара на труда с хиляди технологични експерти след поредица от съкращения. През последните две години Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft са уволнили общо над 75 000 служители.

Нещо повече - изкуственият интелект предоставя на американските стартиращи компании не само нови бизнес идеи, но и начини да правят повече неща с по-малко ресурс. Стартъпите изразходват приблизително половината от парите си за продажба на своите продукти и една трета за инженеринг. АI асистентите за търговци и програмисти повишават производителността с повече от една трета в някои фирми, намалявайки размера на необходимия им капитал. Така че "ерата на еднорога" може и да не се завърне, но поне няма да липсва толкова силно на технологичната общност.