Китайският автопроизводител BYD Co. представи най-скъпия си модел, струващ 1.68 млн. юана (233 450) - изцяло електрически суперавтомобил, който ще се конкурира с марки, като Ferrari и Lamborghini.

Моделът Yangwang U9 първоначално ще се предлага само на китайския пазар. Колата ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.36 секуди и може да развие максимална скорост от 309.19 км/ч, според компанията.

BYD се превърна в най-големия търговец на електромобили в света, изпреварвайки Tesla през последното тримесечие на 2023 г.

Компанията е известна повече е с това, че произвежда достъпни електромобили, но също така разполага и с луксозни модели под марките Yangwang и Fang Cheng Bao.

На фона на ценовата война след настъпването на китайската Лунна нова година, базираният в Шънджън автомобилен гигант залага на това, че все още има пазар за продукти от висок клас, които осигуряват по-добри маржове на печалба.

По-късно през годината в Китай се очаква да излязат и други скъпи електромобили под марката Yangwang, в това число луксозен седан, който ще струва около 1 млн. юана (138 760 долара).

Yangwang започна да доставя автомобили през ноември. Марката разполага с един модел в производство засега – луксозен SUV автомбил на име U8 с цена 1.1 млн. юана (152 650 долара). Компанията е доставила 3 653 автомобила към края на януари.

Акциите на BYD поскъпнаха с 4.7% на Хонконгската фондова борса днес, след като от компанията предложиха удвояване на стойността на обратното изкупуване на акции до 400 млн. юана (55.5 млн. долара).

От дружеството смятат, че този ход може да повиши инвеститорското доверие и да стабилизира и увеличи пазарната стойност.

Акциите на BYD поевтиняват с 12.0% от началото на годината, тъй като инвеститорите „наказват“ книжата на производителите на електромобили - на фона на опасенията, че намаляващото търсене ги принуждава да понижават цените, а това се отразява на маржовете на печалба.

Компанията пуска обновени версии на съществуващите си модели с рекламния слоган „Електричеството е по-евтино от петрола“, като също намалява цените.

Първият кораб на BYD, превозващ електромобили, акостира във Влисинген, Нидерландия, през миналата седмица, приключвайки близо шестседмичното си пътуване от Китай, за да достави новия износ на компанията за Европа.