Хиперавтомобилът Valkyrie на британската компания Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc струва най-малко 3 млн. долара, но купувачите трябва да похарчат и сериозна сума за обслужване.

Обслужването на екстравагантния модел Valkyrie би могло да струва на собствениците близо 450 000 долара за период от три години, което допълнително ще напрегне заможните автомобилни почитатели, които трябваше да чакат с години за колата, забавена поради редица проблеми.

Клиентите, които не предпочетат да обслужват своите модели Valkyrie през британския производител на луксозни автомобили, рискуват да изгубят гаранцията си.

Други може да изберат малко по-евтин план на обслужване, който сваля цената до 340 000 долара за три години, според имейл до клиенти, с който са се запознали от Bloomberg News.

Тези космически такси може да увеличат приходите на работещата на загуба Aston Martin, която води преговори със своите кредитори за справяне с надвисналите задължения в размер на близо 1.4 млрд. долара.

Автопроизводителят набира неколкократно средства, след като канадският милиардер Лоурънс Строл го спаси през 2020 г.

Говорител на Aston Martin е заявил, че има по-достъпни опции за обслужване, в зависимост от това как клиентът планира да използва автомобила. Той е отказал да предостави подробности, изтъквайки като причини фирмената политика.

Колата изисква поддръжка от страна на инженери от моторните спортове и таксите са в унисон с тези за обслужване на други хиперавтомобили, е заявил той.

“Предлагаме на нашите клиенти набор от силно специализирани планове за обслужване на автомобила, които са съобразени с индивидуалните изисквания и конкретния начин на употреба на Valkyrie,” се казва още в изявлението на говорителя.

Поддръжката на Valkyrie обаче надхвърля значително разходите за поддръжката на някои други суперколи. Поддръжката на Bugatti Chiron, която е със сходна цена като Valkyrie, възлиза на около 170 000 долара за четири години.

Удължената четиригодишна гаранция на Bugatti Veyron, която покрива всичко - с  изключение на гумите, струва около 200 000 долара. Производството на Veyron беше спряно през 2015 г.

Въпреки че е лимитирана серия, от която ще бъде произведен малък брой автомобили, Valkyrie е от ключово значение за увеличение на приходите на Aston Martin, която през ноември обяви, че е доставила 67 автомобила от модела на клиенти през първите три тримесечия на 2023 г.

Valkyrie е един от най-скъпите автомобили в света. Той е проектиран като болид от Формула 1, способен да генерира необходимото количество притискаща сила, за да позволи бързо шофиране на писта, особено в завои и криви.

Пускането на автомобила беше забавяно неколкократно, тъй като производителят трябваше да отстранява проблеми с електрониката.

Aston Martin ограничи модела до 150 броя купе, 85 версии кабриолет Spider и 40 броя AMR Pro, които могат да се движат само на писта.

От Bloomberg Intelligence изчислиха през 2021 г., че продажбата на един автомобил Valkyrie има същия приход за печалбите на компанията, както продажбата на 21 модела Aston Martin Vantage V8.