Тази седмица в Лондон на среща се събират водещите енергийни търговци в света, които обаче имат един задълбочаващ се проблем – какво да правят със своя кеш.

Повечето търговски къщи, които са непублични и се контролират от своите служители, не разкриват много информация за своите кешови позиции, дялове и дивиденти.

Според над 10 източника от индустрията на търговията и на банките, както и според изчисления на Reuters, Vitol, Trafigura, Mercuria и Gunvor разполагат общо с милиарди долари, дори и след като изплатиха рекордни дивиденти.

"Вземаме много по-малко пари назаем от банките и изчакваме добри инвестиционни възможности. Те обаче са малки, особено в сферата на губещата зелена енергия," казва пред Reuters ръководител в една от водещите търговски къщи, пожелал анонимност.

Търговските къщи, които вече контролират големи сфери от глобалните пазари на петрол, природен газ и електроенергия, изпитват затруднения с това да продължат растежа си, докато в същото време слабата възвръщаемост от активите в сферата на вятърната, слънчевата и водродната енергия подразни някои инвеститори.

Проблемът с кеша вероятно ще бъде една от темите, които ще се обсъждат в Лондон по време на Международната седмица на енергетиката.

Vitol, която е най-големият трейдър с енергийни продукти в света, е увеличила общия си собствен капитал до 26 млрд. долара, дори и след като разпредели рекордните 5 млрд. долара дивидент след отчетената печалба от 15 млрд. долара през 2022 г., информира Reuters.

Собствения й капитал вероятно ще нарасне до близо 30 млрд. долара въз основа на резултатите ѝ за 2023 г., ако Vitol продължи с политиката си да прехвърля значителен дял от неразпределената печалба към собствения капитал, според запознати източници от банковата сфера.

Междувременно, Mercuria и Gunvor са натрупали по около 6 млрд. долара собствен капитал и неразпределена печалба в последните години.

Данни за собствения капитал на Vitol, Mercuria и Gunvor не са се появявали преди. И трите компании са отказали коментар пред Reuters.

Конкурентната Trafigura разкри в последния си отчет, че собственият ѝ капитал е нараснал близо 2.5 пъти до 16.5 млрд. долара за последните 4 години.