Благотворителната фондация на Бил и Мелинда Гейтс (Gates Foundation) притежава инвестиционно портфолио от 42 млрд. долара в края на 2023 г.   

В топ 10 на най-големите й вложения личат и няколко малко популярни компании. Тя не влага средства в Coca-Cola, но за сметка на това има инвестирани стотици милиони долари в мексиканската компания FEMSA, която бутилира популярната напитка.

Фондацията има инвестиции и в екологични компании, като Ecolab, Waste Management и John Deere.

Общо в седем компании вложенията възлизат на над 1 млрд. долара, а в четири са инвестирани по над 6 млрд. долара. Ето какво има в портфолиото на Gates Foundation към 31 декември 2023 г.:

10. FedEx

В куриерската компания са вложени 388.1 млн. долара, като няма промяна в дела й спрямо тримесечие по-рано.

9. Walmart

Най-голямата верига магазини за продажба на дребно присъства в портфолиото на Gates Foundation с инвестиция от 477.7 млн. долара.

8. FEMSA

В мексиканската компания са вложени 588.2 млн. долара, като фондацията не се интересува от резултатите на Coca Cola, а залага на бутилиращото й подразделение.

7. Ecolab

Компанията е световен лидер в решенията и услугите за вода, хигиена и предотвратяване на инфекции. В нея са вложени 1 млрд. долара.

6. Deere

Това е американска компания за производство на селскостопанска механизация – трактори, багери, специализирани машини, комбайни, редосеялки, прикачен инвентар и други. Инвестицията в нея се оценява на 1.42 млрд. долара. 

5. Caterpillar

Още една американска корпорация за производство на строителна, селскостопанска и специализирана техника. Вложението в нея възлиза на 2.17 млрд. долара.

4. Waste Management

В компанията за събиране и управление на отпадъци са инвестирани 6.3 млрд. долара.

3. Canadian National Railway

Канадската национална железопътна компания попада в топ 3 на инвестициите на Gates Foundation, като в нея са вложени близо 6.9 млрд. долара. 

2. Berkshire Hathaway

Бил Гейтс е добър приятел с Уорън Бъфет и поради тази причина инвестицията в Berkshire Hathaway надхвърля 7.1 млрд. долара. През последното тримесечие обаче са продадени 2.6 млн. акции.

1. Microsoft

Бил Гейтс е съосновател на технологичния гигант и чрез фондацията си държи книжа за 14.37 млрд. долара. През последното тримесечие са продадени 1.075 млн. акции.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.