Японският „Лунен снайперист“ (или Moon Sniper) е лунната мисия, която продължава да се връща към живот отново и отново.

След като беше в латентно състояние през по-голямата част от февруари, апаратът по чудо се събуди през уикенда и изпрати нови изображения, според Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Този подвиг беше неочакван, като се има предвид, че лунният спускаем апарат не е проектиран да оцелее при суровите температури на Луната.

Известен като SLIM, или Smart Lander for Investigating Moon, кацането на роботизираното превозно средство на 19 януари направи Япония третата страна през този век – и петата в историята, кацнала на Луната.

По време на спускането обаче космическият апарат претърпя аномалия и се приземи на носа си, което означаваше, че слънчевите му панели са обърнати на запад, а не изправени, като не получават необходимата слънчева светлина за генериране на енергия.

След само няколко часа работа на ограничена батерия, спускаемият модул изпрати мозаечно изображение на мястото на кацане, преди да се изключи.

Японската космическа агенция се надяваше, че светлината може да достигне до слънчевите клетки на космическия апарат, тъй като ъгълът на слънцето спрямо луната се измести, позволявайки на превозното средство да се събуди отново.

Moon Sniper, наречен така заради прецизната технология, която му позволи да кацне само на 55 метра от целта си, се събуди 10 дни по-късно и започна да прави нови изображения.

Но часовете на работа бяха кратки и на 31 януари Moon Sniper навлезе в това, което JAXA нарече „двуседмичен период на латентност по време на дългата лунна нощ“. Температурите през този период могат да паднат до минус 133 градуса по Целзий, според НАСА.

Последната сцена на Луната - от гледна точка на спускаемия модул, преди лунната нощ да настъпи, беше споделена в X на 1 февруари, след като екипът на мисията изпрати команди до Moon Sniper и потвърди, че е в латентно състояние.

Космическият апарат не е проектиран да издържа на такива температури, но екипът каза, че ще се опита да възстанови комуникацията с него отново в средата на февруари.

Междувременно, базираната в Хюстън компания Intuitive Machines приземи своя апарат Odysseus на лунния южен полюс, превръщайки го в първия комерсиален космически модул, някога кацал успешно на Луната.

Това е и първото произведено в САЩ превозно средство, достигнало до лунната повърхност от мисията Apollo 17 през 1972 г.

През уикенда екипът на мисията SLIM изпрати команда до Moon Sniper и получи отговор, „потвърждаващ, че космическият кораб е преминал през лунната нощ и поддържа комуникационни възможности“, разкри JAXA в социалната мрежа X, известна преди като Twitter.

„Комуникацията със #SLIM беше прекратена, тъй като температурата на комуникационното оборудване беше много висока. Извършват се приготовления за възобновяване на операциите, когато инструментите се охладят достатъчно“, посочи още агенцията, цитирана от CNN.

„Лунните нощи са студени, а лунните дни - изключително горещи. Температурата на част от нашето оборудване вече беше над 100 градуса по Целзий снощи. Не очаквахме да е толкова горещо и е удивително, че електрониката все още работи,“ допълниха учените.

Температурите близо до лунния екватор могат да достигнат 121 градуса по Целзий през деня, а един лунен ден може да продължи 29 5306 земни дни, според НАСА.

Докато космическият апарат работеше, той засне повече изображения с помощта на своята навигационна камера. Някои от тях включват области, които не са били видими преди.

Екипът сподели, че е „развълнуван от възможностите за по-нататъшни наблюдения“, но не каза кога спускаемият апарат ще възобнови изучаването на лунната повърхност.