Айфеловата кула отново отвори врати за посетители на 25 февруари, след като беше затворена близо седмица поради стачка на работниците.

Емблематичната атракция отново посрещна туристи, след като компанията-оператор постигна споразумение със стачкуващите служители, съобщава T+L.

Кулата затвори за първи път миналия понеделник, а преди това не посрещаше посетители в рамките на ден през коледните и новогодишните празници заради преговори по трудовите условия.

Операторът на Айфеловата кула посочва пред Асошиейтед прес, че е постигнал споразумение със синдикатите, обещавайки да задели „амбициозна сума за инвестиции от 380 милиона евро (около 412 милиона долара) до 2031 г.“

Освен това компанията се е съгласила да преговаря за увеличение на възнагражденията, след като работещите настояват за пропорционален на приходите от продажбата на билети ръст на заплатите.

Билет до върха на известната кула с достъп до асансьора струва 29.40 евро (31.89 долара), според уебсайта на атракцията.

В допълнение към палубите за наблюдение, пътниците могат и да вечерят над Париж, включително в легендарния ресторант Le Jules Verne със звезда Мишлен на втория етаж или в The Champagne Bar на върха.

На посетителите, купили билети по време на затварянето от 19 февруари до 24 февруари, сумите ще бъдат възстановени, съобщи Ройтерс.

Айфеловата кула, която е проектирана като център на Световното изложение през 1889 г., обикновено е отворена всеки ден и се радва средно на 6 милиона посетители годишно - около 75 процента от които идват от чужбина.

В момента Айфеловата кула е отворена от 9:15 до 22:45 часа местно време. Самата кула затваря в 23:45 часа.

Пътуващите до Париж могат да се любуват на кулата и отдалеч - от наблюдателницата Parc de Belleville, от лодка по време на круиз по Сена или от Jardins du Trocadero, който се намира точно от другата страна на реката.

Стачката на работещите в Айфеловата кула идва на фона на подготовката на Париж за домакинство на Олимпийските игри, започващи на 26 юли.