Батериите за промишлени и електрически превозни средства ще бъдат първите продукти със задължителни дигитални продуктови паспорти (DPP) от 2027 г. Останалите продуктови категории, включително текстила, се очаква да ги последват до 2030 г., пише BBC. 

Всяка година в цяла Европа се подменят около 30 милиона матраци, които са в края на живота си. По-голямата част от тях се озовават на сметището или се изгарят. 

Бенджамин Мариен е директор в Aquinos Bedding, която произвежда 1.2 милиона матрака годишно. Компанията използва покрития от чист полиестер за повечето нови продукти, тъй като той може да бъде рециклиран, за разлика от смесените материали, които не могат да бъдат разделени.

"Появяват се все повече и повече инициативи за разглобяване и рециклиране на матраци. Но това, всъщност, не помага, ако този, който ги разглабя, няма представа от какво е направен матракът. Ето защо съм оптимист за дигиталните продуктови паспорти“, казва Мариен. 

Какво представляват дигиталните продуктови паспорти? 

В Европейския съюз поетапно се въвеждат дигитални продуктови паспорти, като целта им е да се повиши устойчивостта на стоките. Те ще съдържат данни за въздействието на продуктите върху околната среда, техния състав, производството и историята им. 

"Европейската комисия смята, че ако крайният клиент е по-добре информиран, ще може да окаже натиск върху производителя и дистрибуторите да разработят по-устойчиви продукти. Това ще подсили екологичния дизайн.

Много съм щастлив от това, защото 80% от въздействието върху околната среда се определя на етапа на проектиране“, казва д-р Натача Треан, експерт по обществени поръчки и кръгова икономика в Университета на Гренобъл.

Редица индустриални консорциуми, като Global Battery Alliance, работят върху разработването на нови стандарти, включително и дефиниране на това, което трябва да бъде включено в паспорта на продукта.

Как ще изглеждат паспортите? 

Aquinos въвежда дигитални продуктови паспорти тази година и очаква да има един милион матраци, маркирани с тях до 2027 г.

Паспортите ще бъдат прикрепени към матраците по два начина. Ще има QR код, който потребителите да сканират, за да научат къде и от какво е направен матракът.

DPP може също така да съхранява информация за гаранция и възможност за пране, за да помогне за удължаване на живота на продукта. Вътре в матрака ще има RFID етикет за рециклиращите компании, така че и те да имат достъп до паспорта.  

Модната марка Nobody's Child също тества дигитални продуктови паспорти в последната си есенно-зимна колекция. Тя използва широка гама от доставчици и тъкани и така дава възможност за тестване на процеса.

Компанията цели да достави всички продукти на Nobody's Child с паспорти до края на 2024 г.

"Законодателството постановява, че дигиталният продуктов паспорт трябва да бъде нещо, което издържа през целия жизнен цикъл на продукта. В момента най-доброто, до което можем да стигнем, което е търговски жизнеспособно, е етикет, пришит към дрехата, подобен на този, който съдържа инструкциите за пране", казва снователят на Nobody's Child Андрю Ксени. 

Носителят на DPP може да бъде обикновен QR код. "Когато го сканирате, той отвежда до уеб страница, която е уникална за конкретната единица. Не стилът или размерът, а действителната стока, която притежавате“, обяснява Ксени. 

Производителите често имат множество доставчици за едни и същи суровини и компоненти, така че артикулите, които си приличат, могат да имат различни въглеродни отпечатъци. Данните в DPP ще отразяват тези разлики.

Дигиталните паспорти в строителството

За строителството на новата сграда 100 Fetter Lane в Лондон архитектите Fletcher Priest и инженерите Waterman са поискали от доставчиците да предоставят информация за паспортите на материалите.

Проектът, който трябва да бъде завършен тази година, използва няколко вида дигитални продуктови паспорти - от материалите през инженерните компоненти до цялата сграда.

 "Сглобяемите елементи на фасадата са проектирани с болтови връзки, които им позволяват лесно да бъдат премахнати в едно цяло и повторно използвани на различно място, в различна конфигурация“, казва Марк Сътън, старши сътрудник във Fletcher Priest Architects.

"В края на живота на сградата материалите се документират по такъв начин, че да позволяват повторна употреба под формата на компоненти за сглобяеми елементи, както и рециклиране.

Очакваме, че по това време ще вече ще има бази данни, които са широко разпространени, както и пазар за тези материали и компоненти", добавя той. 

Circuland е стартираща компания, която има за цел да създаде такъв пазар. Неин съосновател е Анастасия Стела, която е и асоцииран консултант по устойчивост за проекта Fetter Lane във Waterman.

"Чрез обобщаването на данни от различни сгради, ще има публично достъпна база данни за материални запаси и ще се споделят ключови показатели за типове материали и различни типологии на сгради“, казва тя.

"Когато имаме материали в нашите сгради, от които вече не се нуждаем, техните паспорти ще бъдат изпратени на пазара за използвани продукти, където можете да видите тяхната история.

Когато елементът бъде закупен и използван в друга сграда, същият паспорт ще се използва за новия проект", обяснява Стела. 

Ще бъдат ли паспортизираните стоки по-устойчиви?

Освен че подкрепят по-добри решения за покупка и помагат при рециклирането на материали, DPP могат да подкрепят и повторното използване на продуктите.

Джаръд Макадо е продуктов директор в Ivalua, която предоставя технология за управление на веригите за доставки. Той е работил в сектора за производство на електроенергия и е отговарял за снабдяването със спрени от производство резервни части за критична инфраструктура.

"Шансът да инсталирате фалшива част винаги е бил голям. Дигиталният паспорт обаче ще направи този процес много по-лесен, защото ще можете да видите точно откъде идва въпросната част", коментира той пред BBC.

За да бъдат успешни продкуктовите паспорти обаче, ще трябва големите компании да окажат поддържат своите вериги за доставки.

Вероятно те ще трябва да помогнат за обучението на някои от своите доставчици на по-ниско ниво, които може би биха искали да се включат, но нямат необходимите познания, казват експертите.