Sony Interactive Entertainment ще съкрати 900 души от поделението си за игрови конзоли Playstation. Това заяви президентът и главен изпълнителен директор на компанията Джим Райън, цитиран от CNBC.

Съкращенията намаляват работната сила на Sony Interactive Entertainment с около 8%.

"Ръководният екип и аз взехме невероятно трудното решение за преструктуриране на операциите, което, за съжаление, включва намаляване на работната ни сила, засягащо много талантливи хора, които са допринесли за успеха ни“, пише той в имейл до членовете на персонала във вторник.

Графикът на съкращенията ще варира според местоположението на офисите. В допълнение към съкращенията, London Studio на PlayStation ще затвори изцяло.

"Индустрията се промени изключително много и ние трябва да подготвим бизнеса за това, което предстои“, пише още Райън. 

PlayStation е поредната компания в сектора на видеоигрите, която обяви съкращения на служители. 

В понеделник разработчикът на игри Supermassive Games, който стои зад заглавия, като Until Dawn и The Quarry, съобщи, че планира да съкрати част от работната си сила.

Миналия месец Microsoft Gaming - един от основните конкуренти на PlayStation, обяви, че ще освободи около 1900 служители.

Поредицата от съкращения идва след 14 брутални месеца в индустрията на видеоигрите. Хиляди работни места бяха съкратени в индустрията миналата година, като оценките предполагат, че общо 6500 души от сектора са освободени.

Според някои анализатори, ако се добавят и служителите на по-малките студиа и разработчици, броят им е още по-висок.

Някои от съкращенията се дължат на приспособяването на компаниите за видеоигри към света след пандемията. Индустрията процъфтяваше, докато хората оставаха у дома и се обръщаха към видеоигрите, за да се забавляват. След това обаче индустрията трябваше да направи съкращения.

В имейл говорител на Sony Interactive Entertainment заяви, че целта на компанията е „да продължи да отговаря на очакванията на нашите играчи и партньори и да предоставя най-доброто игрово изживяване“.