Наблюдавайки златогърби жаби в езеро в индийския щат Карнатака, група натуралисти забелязват нещо странно върху едно от земноводните - животното има малка гъба, „поникнала“ на гърба му.

Как привидно здравата жаба е отгледала своя спътник – никога недокументирано преди явление, оставя учените в недоумение, според публикация в списание Reptiles and Amphibians.

„Когато за първи път наблюдавах жабата с гъбата, бях изумен и заинтригуван от гледката“, казва Лохит Уай Ти - специалист по реки и влажни зони към Световния фонд за дивата природа в Индия. Той е част от групата, открила жабата.

„Първата ми мисъл беше да го документирам, тъй като този феномен е нещо, за което никога не сме чували. Просто искахме това да е рядък инцидент, а не опасно явление за жабата,“ допълва той.

Видът - известен като златогърба жаба на Рао, или с научното име Hylarana intermedia - се среща в изобилие в югозападните индийски щати Карнатака и Керала. Жабите са малки - растат само до 7.4 сантиметра на дължина.

Докато натуралистите наблюдават жабата с гъбичен растеж, животното се мести от центъра на клонката, върху която седи, до самия връх, обръщайки се и променяйки позициите си, но гъбата остава на мястото си, казва Уай Ти. Групата не докосва жабата.

Учените откриват земноводното през юни 2023 г. и не го прибират за изучаване, така че не е известна нито причината за феномена, нито съдбата на жабата.

Но чрез снимки миколозите по-късно идентифицират гъбата, растяща от животното. Тя е от рода Mycena - вид гъби, които растат предимно върху гниеща дървесина.

Обикновено получаваща хранителни вещества от мъртва или разлагаща се органична материя, гъбата може да еволюира и да живее и върху живи растения, установява проучване от 2023 г.

То предполага, че тя може да се развие в симбиотична връзка с живи растения или дървета, което означава, че както растението, така и гъбата, растяща върху него, се възползват от взаимодействието си - гъбите извличат хранителни вещества от и ги прехвърлят към растението гостоприемник.

При дърветата Mycena може да бъде полезна чрез елиминиране на мъртви клони, добавят авторите.

Историята на жабата с гъбата стопаджия е неизвестна, но има няколко теории за нея.

Съдбата на жабата гъба

След като прочита за първи път доклада за жабата с гъба, ученият от Колежа по ветеринарна медицина на университета Корнел Алиса Ветерау Каганер намира откритието за очарователно.

„Гъбите са динамични организми, които се адаптират към промените в тяхната среда и с излагане на нови потенциални гостоприемници в различни среди или климат, те могат да растат на места, на които не сме очаквали да ги видим преди“, казва тя.

Трудно е да се предвиди съдбата на жабата без по-нататъшно проучване на нейното състояние, но е възможно „една иначе здрава жаба да е в състояние да издържи на лека колонизация от тази гъба без никакви неблагоприятни последици“, казва Каганер.

Гъбичните инфекции при жабите обаче са много чести и ако се разпространят върху кожата или навлязат в тялото на животното, то може да развие признаци на гъбично заболяване, добавя експертът.

Има много видове гъбички, които могат да заразят жабите, като е възможно да съществуват взаимодействия, които все още не са открити. Жаба с признаци на гъбично заболяване, като променено поведение или увреждане на кожата, има инфекция, която често може да доведе до смърт при някои от заразените животни, казва Каганер.

Всичко необичайно, включително гъбичен растеж като документирания, е от значение за видовете жаби, смята ученият от Лабораторията за опазване на застрашени видове в Центъра за клетъчна и молекулярна биология в Телангана Картикеян Васудеван.

„Болните животни в дивата природа имат много малък шанс за оцеляване. Забелязването на болно животно е трудно, тъй като те умират и биват изядени бързо. Следователно нещо подобно е интересно и трябва да бъде последвано от наблюдения и скрининг на жаби“, смята Васудеван.

Според него, една от възможностите е гъбата да не расте върху самото животно, а върху дървесни остатъци, заклещили се в кожата му.

Болест убива жабите в Индия

В момента Индия е изправена пред епидемия от болест, убиваща жаби, известна като хитридиомикоза - гъбична инфекция, която засяга повече от 700 вида земноводни по света. Заболяването е наблюдавано във всички части на страната, обитавани от жаби, смятат учените.

 „Този специфичен вид гъба не е тясно свързана с видовете гъбички, които причиняват хитридиомикоза“, казва Каганер, който изучава болестта. „Въпреки това е възможно жабата да е променила чувствителността си към инфекция с хитрид.“

Тя може или да има повишена чувствителност към хитридиомикоза, тъй като е била компрометирана, или да е „имунизирана“, тъй като гъбата е задействала имунната й система, смята ученият.

„Нямаме никаква надежда да открием жабата “, казва Уай Ти. Авторите ще посетят мястото отново през следващия сезон на мусоните, когато времето е топло и дъждовно и жабите са най-изобилни, добавя той.

„Ако успеем да я намерим, ще бъде страхотно“, допълва ученият. „Мястото е посещавано както от много ентусиасти, така и от експерти. Би било чудесно, ако някой изследовател се добере до нея и продължи изследването й, но е много малко вероятно всичко това да се случи“.